slot zuylenSlot Zuylen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de dertiende eeuw, ligt in een prachtige, landelijke omgeving op enige kilometers afstand ten noorden van Utrecht. Nog steeds kan men zich hier zonder moeite de levensomstandigheden van een adellijke familie in vroegere eeuwen voorstellen.

De geschiedenis de dertiende eeuw toen op deze strategische plek nabij de Vecht een versterkte woontoren werd gebouwd. In de zestiende eeuw werd deze woontoren uitgebreid tot een kasteel met een binnenplaats en een slotgracht.


Een eeuw later komt het kasteel in handen van de familie Van Tuyl van Serooskercken. Die heeft het in bezit tot 1952 toen de laatste bewoners het kasteel verlieten. Sindsdien is het een museum dat, met een rondleiding door een gids, bezocht kan worden.


De huidige vorm van het kasteel dateert van het midden van de 18e eeuw. Het werd toen ingrijpend verbouwd. De binnenplaats verdween; een deel van de slotgracht werd gedempt en vervangen door een voorplein met een nieuw gebouwde entree. Het kreeg het uiterlijk van een statig landhuis, zoals er zovele in die tijd aan de Vecht werden gebouwd.

Een van de bekendste bewoners was Belle van Zuylen, een 18e eeuwse feministe-avant-la-lettre. Zoals zijzelf eens schreef had zij “geen aanleg voor onderdanigheid “. Onderdanigheid en afhankelijkheid waren zeker in haar tijd voor de vrouw de meest gewaardeerde eigenschappen, zoals de man die graag zag uiteraard.

 
De rondleiding toont ons o.a. de keuken, de bibliotheek, de eetzaal met gedekte tafel, de ontvangstruimte met het geweven behang, de logeerkamer en niet te vergeten de vertrekken waar Belle van Zuylen haar brieven aan vooraanstaande geleerden en filosofen in binnenland maar zeker ook buitenland schreef. Overal staan bijzondere meubels en kasten met porselein of kunst- en gebruiksvoorwerpen. Reeksen portretten van de vele bewoners die hier geleefd hebben vullen de wanden in de kamers en gangen evenals de jachttrofeeën. Jagen was nu eenmaal de “sport”van de adel.  Bij alles wat er te zien is horen bijzondere verhalen die de gids ons zeker niet zal onthouden.


Ten slotte nog iets over de bijzondere tuinen. Oorspronkelijk werd het gebied buiten de slotgracht vooral gebruikt als moestuin en boomgaard. In de 18e eeuw kwam de strakke, Franse tuinaanleg in de mode en werd de tuin in deze stijl ingericht. De beroemde tuinarchitect Zocher, in Culemborg bekend van de Plantage, tekende voor een tuin in de Engelse landschapsstijl die vooral in de 19e eeuw toonaangevend was. Het unieke van de tuin is nu dat er van al deze drie verschillende stijlen uit de 17e, de 18e en de 19e eeuw elementen bewaard zijn gebleven. En dan is er nog de bijzondere “slangenmuur”, een 120 meter lange slingerende muur bedoeld om allerlei vruchtdragende leibomen extra warmte en beschutting te geven. Het is zeker de moeite waard om aan de rondleiding door de tuin deel te nemen.

Let op: excursie op basis van eigen vervoer.
Verzamelen om 13.30, start rondleidingen om 14.00.
Tournooiveld 1, 3611 AS Oud-Zuilen
www.slotzuylen.nl

Deelname opgeven vóór 14 september op aanmelden@voetvanoudheusden.
nl o.v.v. ‘zuylen’ én door overmaken bijdrage van € 12,50 (MJK)/€25,00 p.p. op NL90 INGB 000 502 3582 ten name van Genootschap AWK Voet van Oudheusden.

Rond half vier gebruiken we koffie met gebak: keuze uit huisgemaakte appeltaart, wortel-taart, cheesecake of een zuilenaartje (soort muffin). Bij de inschrijving kunt u het gewenste gebak opgeven! 254