lekboot

Tegelijk met de contributienota in januari ontvang je een uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering (ALV). Die ALV begint om 19:30 uur, de zaal is open om 19:00 uur!

De stukken die nodig zijn voor die vergadering kunt u hier downloaden:

Mocht je overwegen om bij de contributiebetaling de extra donatie om te zetten in een periodieke schenking, neem dan tijdig (vóór de betaling!) contact op met de penningmeester: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voet is een culturele ANBI, zie voor meer informatie de website.

Aansluitend een lezing door IJsbrand Verveer over 'de Lekboot'.


In 1857 besloten 13 personen een bootdienst op de Lek in de vaart te brengen die een verbinding moest worden tussen Rotterdam en Schoonhoven. Drie maanden na de oprichting van de onderneming werd voor 7000 gulden een tweedehands radarstoomboot gekocht die vervolgens als de Schoonhoven in de vaart kwam. Het schip vervoerde personen, vee en vracht. In 1865 kon het tracé van de verbinding verlengd worden naar Vreeswijk en het jaar daarop naar Culemborg. Daarvoor werd de radarstoomboot Vreeswijk in de vaart gebracht. Dit schip, gebouwd in 1851, werd overgenomen van de Culemborgsche Stoomboot Rederij. De spreker zal ons meenemen in het reilen en zeilen van deze bijzondere scheepvaartdienst op de Lek, die tot ver in de twintigste eeuw actief was.