tekst

Flipje wordt nationaal erfgoed

Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) heeft geld gekregen van het ‘Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed’, Metamorfoze. Met het toegekende bedrag mag het RAR komend jaar het volledige archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe materieel verzorgen en digitaliseren. De commissie heeft geoordeeld dat dit archief uniek materiaal bevat en van nationaal belang is. Mij. De Betuwe is de eerste jamproducent van Nederland en was tot ver in de 20e eeuw marktleider. Het archief van Mij. De Betuwe loopt van 1888 tot 1987. Het gaat om 29 meter archief, toegankelijk gemaakt via 2917 inventarisnummers, dat geschat zo’n 318.000 pagina’s omvat. Het archief geeft een mooi beeld van de vroege sociaal- en macro-economische geschiedenis van Nederland en de omslag naar moderne bedrijfsvoering in de voedingsindustrie en conservenindustrie. Het bevat ook interessante archivalia uit de oorlogsjaren 1940-1945, laboratoriumanalyses vanaf 1935 voor de receptuur van producten en een unieke verzameling drukwerk en stukken met een icoon van de Nederlandse reclame: Flipje. Het archief wordt regelmatig geraadpleegd door allerlei onderzoekers. Het is een waardevolle informatiebron die het RAR nu nog beter en makkelijker toegankelijk kan gaan maken.

Verslagen Gezondheidscommissies Tiel, Culemborg, Zaltbommel gedigitaliseerd

De verslagen van de gezondheidscommissies van Tiel, Culemborg en Zaltbommel over de periode 1903-1932 zijn gedigitaliseerd en vanaf eind 2019 digitaal in te zien via de website van het RAR! De commissieleden deden jaarlijks verslag in de vorm van een gedrukte brochure van de stand van zaken in hun werkgebied betreffende besmettelijke ziektes, onbewoonbare woningen, drinkwatervoorziening etcetera. Alles wat de openbare gezondheidszorg betrof. De verslagen zijn een duidelijke informatiebron over de ontwikkeling van de gezondheidszorg in een gebied en welke inspanningen daarvoor werden gedaan. De gezondheidscommissies werkten voor een veel groter gebied dan hun naam aangaf.  Zo was de gezondheidscommissie Tiel gevestigd in Tiel maar het werkgebied omvatte ook Ophemert, Echteld, IJzendoorn, Dodewaard, Valburg, Kesteren, Wamel, Druten en Appeltern! De gezondheidscommissie Culemborg had behalve Culemborg, ook Beusichem, Maurik, buren, Buurmalsen, Geldermalsen, Wadenoijen, Deil, Beesd, Zoelen, Est en Opijnen en Lienden in haar portefeuille. En vanuit Zaltbommel hield de daar gevestigde gezondheidscommissie zich ook bezig met Heerewaarden, Waardenburg, Varik, Dreumel, Haaften, Vuren en Herwijnen.

Aanwinst van 2 poëziealbums van leerlingen Culemborgs pensionaat Mariakroon

Onlangs verkreeg het RAR twee 19e-eeuwse poëziealbums. Een daarvan heeft bijdragen uit de jaren 1889-1890 en het andere album uit de jaren 1890-1893. De eigenaresse van beide albums was de Amsterdamse Hermana Houweling die in deze jaren leerling was van de landelijk bekende huishoudschool Mariakroon in Culemborg. Zij was daar intern. Bij veel versjes hebben haar vriendinnen naast de datum als plaats ‘Mariakroon’ vermeld. Toevallig kreeg het RAR al eerder dit jaar een poëziealbum (toegangsnummer 1575-449) van een Groningse leerlinge van Mariakroon uit de periode 1920-1922!  Doordat alle bevolkingsregisters bij het RAR digitaal beschikbaar zijn op de website en op naam doorzoekbaar (dankzij veel vrijwilligers) is de inschrijving van beide eigenaressen in het Culemborgs bevolkingsregister terug te vinden en is bekend wanneer ze precies in Culemborg verbleven.     

Archief voorloper christelijk onderwijs Culemborg

Via een oud medewerker van het Koningin Wilhelmina College in Culemborg kwam 1,5 meter archief naar het RAR. Het betrof 19e-eeuwse stukken over de stichting van christelijk onderwijs in deze stad. De eerste initiatieven dateren uit 1860. Uiteindelijk resulteerde dit in de oprichting van verschillende christelijke scholen in Culemborg. Het archief moet eerst nader geordend worden en beschreven voordat het op de studiezaal beschikbaar is. Maar mooi dat dit stukje geschiedenis gered is!

Geen contant geld meer nodig bij het RAR

Uw bezoek aan het RAR is gratis. We vragen alleen een vergoeding als u bijvoorbeeld kopieën laat maken. Voorheen kon u deze kopieën alleen contant afrekenen. Omdat de meeste mensen tegenwoordig geen contant geld meer bij zich hebben, hebben we besloten om over te gaan op pinnen. Maakt u voortaan kopieën of bestelt u scans, dan vragen we u om deze met uw bankpas af te rekenen bij de studiezaalmedewerker.