De excursie naar Utrecht is afgelast vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Ook de alternatieve datum, 4 april, komt te vervallen. Voetgenoten die zich ingeschreven hadden, hebben inmiddels bericht gekregen. Vragen? Stel ze bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze middag brengen we een bezoek aan Utrecht. We maken een wandeling langs verrassende hofjes en steegjes en bezoeken het Universiteitsmuseum. Start van de excursie om één uur 's middags op het Domplein. Aanmelden vóór 7 maart.

De stad Utrecht kent een rijke geschiedenis. Veel van die geschiedenis is te vinden in allerlei verborgen hoekjes en intieme plekjes in de oude binnenstad. Dat zijn in de eerste plaats hofjes en tijdloze binnentuinen, volkse steegjes en straatjes en naar het verleden wijzende nieuwbouw. Zij ademen de verstilling in het stadsgewoel. Elke plek heeft zijn eigen verhaal van oude kloosters en liefdadigheid van rijke burgers, ploeterende arbeiders en historische personen.
Onze gids kent die verhalen en weet ze smakelijk op te dienen.
Kortom, "een niet te missen kennismaking" met het verborgen en onbekende verleden van een van de oudste steden van ons land.

  

De Bruntenhof en het pandhof van de Mariakerk, twee van de verrassende hofjes in Utrecht (foto: Wikipedia)
 
Het tweede deel van de excursiemiddag bestaat uit een bezoek aan het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat. Dit museum is gevestigd in een modern gebouw dat een architectuurprijs heeft gekregen. Hier maak je kennis met de eeuwenoude geschiedenis van de Utrechtse universiteit (op drie na de oudste van Nederland) en de ontwikkeling van de wetenschap. Hierbij ligt de nadruk op Natuurkunde, Geneeskunde en Biologie. De gids zal ons langs de hoogtepunten van de bijzondere collectie, die vele unieke voorwerpen omvat, voeren en veel kunnen verduidelijken.
 

De Oude Hortus (in de lente!) (foto: Wikipedia)

Achter het museum ligt de prachtige Oude Hortus van de universiteit met veel unieke oude bomen.
Heel bijzonder is de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) die hier in 1750 als jong boompje is geplant en daarmee het oudste exemplaar van deze boomsoort in Europa is.
Naar deze bijzondere boom is de taveerne genoemd waar we na de wandeling ons ontspannen onder het nuttigen van koffie of thee met iets lekkers. Het loont de moeite om nog even in de tuin rond te kijken alvorens huiswaarts te keren .

Programma

 
13:00 verzamelen op Domplein bij standbeeld Jan van Nassau voor het Academiegebouw.
13:00-14:30 Wandeling “Hofjes en steegjes in Utrecht” onder leiding van een stadsgids van Gilde Utrecht.
14:30-15:00 Koffie/thee met gebak in de taveerne “De Ginkgo” in de Oude Hortus achter het Universiteitsmuseum Utrecht in de Lange Nieuwstraat.
15:00-16:00 Rondleiding met een gids in het Universiteitsmuseum.

Praktische informatie
 
De wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
Het Domplein is vanaf Utrecht CS te bereiken in 15 minuten lopen of met buslijn 2.

De kosten bedragen € 18,00 p.p. Daarvoor krijg je de Stadswandeling, koffie/thee met gebak en de rondleiding in het museum.
Niet inbegrepen zijn: het vervoer van en naar Utrecht (op eigen gelegenheid) en de toegang tot het Universiteitsmuseum ( Museumkaart gratis)

Aanmelden vóór 7 maart aanstaande!
Maak € 18,00 pp. op de rekening NL90INGB 0005 0235 82 ten name van Genootschap Voet van Oudheusden o.v.v. “excursie Utrecht” en vermeld het aantal personen. Er kunnen 20 mensen mee. De inschrijving gaat op volgorde van betaling, wees er dus snel bij!

Mocht de excursie niet doorgaan dan wordt uiteraard het gestorte bedrag weer terugbetaald.
Alle deelnemers krijgen na 7 maart bevestiging van deelname toegestuurd.

Vragen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.