Hans Saan 2017In plaats van een lezing waar je op 13 oktober naartoe moet, maken wij een lezing die digitaal naar je toe komt. Uiteraard in verband met Corona. Op dinsdagavond 13 oktober komt die lezing op de website te staan. Bovenaan, dus je hoeft niet te zoeken.

U moet wel zelf voor de koffie zorgen, maar verder gaat het vanzelf. U hoeft zich ook niet om te kleden, zo ziet u, elk nadeel heeft zijn voordeel. Het programma vermeldt:

foto van jonathan israelJonathan Irvine Israel: “Adriaan Koerbagh, een tragische held”.

Video van de lezing, beschikbaar op de site van Voet. De lezing is in het Engels, een vertaling is beschikbaar. Jonathan Irvine Israel is een hooggeleerd Brits historicus, de toonaangevende deskundige op het terrein van de Verlichting. In 1995 verscheen zijn monumentale geschiedenis van de Nederlandse Republiek: The Dutch Republic: Its Rise, Greatness, and Fall, 1477-1806, binnenkort weer in een Nederlandse jubileumeditie verkrijgbaar.

Over de tijd van Koerbagh schreef hij drie boeken: Democratische verlichting, Radicale verlichting en Verlichting onder vuur. Hij schetst in zijn lezing het leven en het denken van Koerbagh tegen de achtergrond van zijn tijd als een van de pioniers van de Radicale Verlichting.

foto van CisCis van Heertum: “In het comptoir van de auteur van Bloemhof en Ligt”, een boekgeschiedenis rond de gebroeders Koerbagh.

Video van de lezing, beschikbaar op de site van Voet.

Een comptoir, dat is een kantoor of schrijfkamer. Daar hadden de gebroeders Koerbagh hun boeken staan die ze in de loop van de tijd verzameld hadden. Daar werd waarschijnlijk ook Bloemhof en delen van Ligt geschreven. “Toon mij uw boekenkast en ik zal zeggen wie u bent”.
In deze lezing plaatst Cis van Heertum de gebroeders in de boekproductie van hun tijd.

Cis van Heertum studeerde Engels en is na haar promotie gaan werken bij de British Library. Terug in Nederland werd zij conservator van de Bibliotheca Philosophica Hermetica collectie in Amsterdam, waar onze Koerbagh tentoonstelling volgend jaar te zien is. Daarnaast is zij actief als vertaler en redacteur. Zij bereidt nu een selectie uit Bloemhof voor, die volgend jaar gaat verschijnen, met de hand gezet en gedrukt door Hans Buddendijk.

De tentoonstelling in de kapel van het Weeshuis over Adriaan Koerbagh blijft, net als de bibliotheek, tot 4 december open en is van woensdag tm zondag van 12 – 17 uur te bezichtigen.