Wat deed Voet nog meer.

tekst

Flipje wordt nationaal erfgoed

Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) heeft geld gekregen van het ‘Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed’, Metamorfoze. Met het toegekende bedrag mag het RAR komend jaar het volledige archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe materieel verzorgen en digitaliseren. De commissie heeft geoordeeld dat dit archief uniek materiaal bevat en van nationaal belang is.

elisabeth

Op 17 november 2019 is In Culemborg verzameld. Schilderkunst uit kasteel en weeshuis (1500-1800) feestelijk gepresenteerd. De vermogende Elisabeth van Culemborg (1475–1555) liet bij haar overlijden een grote som geld na voor de ‘regte armen’. Daarmee werd in 1560 in Culemborg een weeshuis gebouwd dat tot halverwege de twintigste eeuw dienst zou doen. In de loop der eeuwen bood het weeshuis ook onderdak aan een groeiend aantal waardevolle schilderijen.

kinderstadsrechten
In 2018 vierde Culemborg 700 jaar stadsrechten. De Culemborgse kinderraad liet zich door de stadsrechten uit 1318 inspireren en stelde de Kinderstadsrechten van Culemborg op. Het document was een van de pronkstukken van de tentoonstelling ‘Oud Papier’ in het Elisabeth Weeshuismuseum.

cinbeeld

In ons Genootschap functioneert nu al twee jaar een ‘leesclub’. In wisselende samenstelling worden boeken over Culemborg besproken. Zo namen we samen twee klassiekers door: de Historische beschrijvinghe van Voet himself uit 1753 en de Geschiedenis van Culemborg van J. Kalkhoven uit 1890. Beide zijn op de website te vinden bij de rubriek e-boeken. We nemen nu een derde klassieker onder handen: Culemborg, beeld van een stad uit 1988, geschreven door Piet Beltjes en Peter Schipper.

Bijeenkomsten: donderdag 12 september, vrijdag 18 oktober en maandag 18 november 2019 van 19.30 tot 21.30

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘zij/hij’.
De hele maand is (tijdens openingstijden) bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel de mini-expositie ‘Vrouw van Toen’ te zien. Elke week is er een activiteit.

01 verhofstadt voorblad
23 juli 2019 bestaat het grote orgel in de Grote of Barbarakerk 300 jaar. Op een paneel boven de speeltafel van het orgel is de volgende tekst aangebracht:

informal roman

Bij gelegenheid van dit jubileum vindt een festival plaats met op elke avond muziekuitvoeringen. Een feestelijk openingsconcert en een groots slotconcert markeren de verschillende activiteiten. Tijdens dit festival worden stoelen en banken in de kerk naar het orgel gedraaid: het orgel moet niet alleen gehoord, maar ook gezien worden! Elk concert wordt tevoren ingeleid: de muziek die tot klinken komt wordt eerst voor de luisteraar toegankelijk gemaakt. Tijdens het openingsconcert spreken burgemeester Gerdo van Grootheest en stichtingsvoorzitter Anthony Zielhorst.

tekst

Voet werkt regelmatig samen met andere organisaties, zoals het Regionaal Archief Rivierenland (RAR).  In dit artikel leest u nieuws van deze organisatie over:

  • Raadpleegbaarheid bevolkingsregisters in verband met AVG (‘privacywet’)
  • Kadaster Archiefviewer op de studiezaalcomputer
  • Gedigitaliseerde charters in landelijke charterbank

tsngo

In deze indrukwekkende documentaire laat Peter Jackson (regisseur van o.a. Lord of The Rings) op een bijzondere manier het leven aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog zien. Oude beelden uit archieven zijn daarvoor digitaal bewerkt en ingekleurd.

de heilige emerentiana Op 23 januari is het ieder jaar weer Sint Emerentiana. Dat wordt voor zover wij weten nergens gevierd en dat is, speciaal in de stad Culemborg, zeer onterecht.

tekstIn de nieuwsbrief gisteren werd de indruk gewekt dat het Virtuele Kasteel op 19 juli zou worden geopend. Dat is een vergissing. Die dag wordt informatie gegevens over dat Virtuele Kasteel en spelen Ellen Verhagen, Jeroen van Veen en Douwe Eisenga pianomuziek. U kunt stemmen op het ANWB project over dat Virtuele Kasteel als u ANWB lid bent en uw lidmaatschapsnummer bij u heeft.

Pianomuziek in de Kasteeltuin van Culemborg. Een unieke belevenis op deze prachtige plek met de oude kasteelmuur als decor.

tekstBinnenkort in een Voetnoot: Heilige Huisjes in Culemborg.

Die Heilige Huisjes waren natuurlijk al in Culemborg voordat het stadsrechten kreeg, maar 700 jaar stadsrechten is een goede reden om nog eens op hun bestaan te wijzen. Uw genootschap doet dat uiteraard met een Voetnoot, deze maand bij alle leden in de brievenbus. De Voetnoot volgt de wandeling langs de heilige huisjes op de voet, maar geeft veel meer informatie.

memorie copyU heeft het al in de laatste nieuwsbrief kunnen lezen: we bestaan deze maand tachtig jaar. We vieren dat op gepaste wijze, met een hapje en drankje, maar natuurlijk ook wat ter lering. De Memorietafel van Elisabeth van Culemborg, een van de oudste schilderijen van Culemborg, is gerestaureerd. In de Voetnoot heeft u er al over kunnen lezen,

tekst

De invoering van de nieuwe omgevingswet is de grootste wetswijziging sinds de grondwet van 1848. Met de Omgevingswet worden 26 wetten geïntegreerd op het gebied van bouwen, milieu, waterbeheer, ruimtelijke ordening, monumentenzorg en natuur.

thumbnail voor de ANWB prijs Tijdens de presentatie van zijn boek ‘De Familie De Braaf, een kijk in het leven van een ondernemende en creatieve familie uit Culemborg’ organiseerde oud-Culemborger Lex de Vroedt in juni 2015 een grote familietentoonstelling in de stadhuiskelder.

 Zaterdag 28 mei zijn wij ook aanwezig op dit Middeleeuws Festival  met een eigen kraam.

Bent u geïnteresseerd in de historie van Culemborg? Neem dan een kijkje bij ons.

Nog geen lid? Meld u dan aan op 28 mei. Wij hebben dan een dijk van een verrassing voor u.

We naderen de magische grens van 800 leden, voor het eerst in de geschiedenis van onze vereniging.

Bent u het 800 ste lid? geef u op bij de kraam, misschien bent u de gelukkige!

U vindt ons op de Varkensmarkt van 14.00 uur - 20.00 uur.

Kom kijken!

 

 

redichemse waardZoals u ongetwijfeld in de stad hebt gezien, op 25 mei om 19:30 uur (deuren open 19:00 uur) is er een bijeenkomst in de raadszaal van het stadhuis. Verschillende organisaties uit Culemborg zullen kort vertellen over de waarde die de Redichemse Waard voor hen vertegenwoordigt. Voet wordt vertegenwoordigd door de Werkgroep Archeologie, bestaande uit Channa Cohen Stuart, Jan Hogendoorn, Connie Veer en Jaap Borggreve.

ewm voorzijdeDat het Elisabeth Weeshuis van grote cultuurhistorische waarde is voor Culemborg hoeven wij u niet uit te leggen, evenmin als het belang om het op een goede manier te beheren en te conserveren voor ons nageslacht. Bijzonder is echter dat het college van protectoren er naar streeft om er maatschappelijk vitale functies in onder te brengen. Vanuit dat streven werd besloten tot een grondige verbouwing.

velehanden.nl logoVele handen maken licht werk, en daar gaat het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) gebruik van maken.
Het doel is om alle bevolkingsregisters in het gebied van het RAR digitaal te ontsluiten en op naam te indezeren. Dat is een enorme hoeveelheid werk, want het gaat hier over de periode 1820 tot 1940, en over 21 gemeenten met samen 650 registers.

kalligrafie, het woord gekalligrafeerdIn het Regionaal Archief Rivierenland, dus warm en droog, is op zaterdag 30 november een historische markt. De historische verenigingen uit de omgeving staan er met ieder een eigen marktkraam. Het Regionaal Archief zelf verkoopt boeken en kranten die ze dubbel heeft uit de collecties van het RAR en het Streekarchief Bommelerwaard.

afbeelding van schip de blauwe beverVaar met de Blauwe Bever, de excursieboot van het Utrechts Landschap, naar het onbekende Fort bij Everdingen. Een unieke kans om dit nog altijd gesloten fort eens van binnen te ontdekken. Fort bij Everdingen was ooit onderdeel van de hoofddefensie van Nederland, de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

gestoofde jutteperen op een schaaltjeOp het gevaar af dat dit de beste jutteperenwebsite van Nederland wordt volgt hier een recept om jutteperen te stoven.

Als u de excursie naar Hoogstraten hebt gemist en u zoekt een reden om er toch eens naar toe te gaan, hier is de reden. Bezoek Hoogstraten, het museum aldaar en vergroot meteen uw kennis over vrouwenemancipatie. foldertentoonstelling keuken, kerk en kinderen

U kunt uiteraard nog reageren op deze enquête, maar uitslag is inmiddels vastgesteld. Deze enquête heeft 65 reacties opgeleverd, 61 mensen reageerden afwijzend op de plannen voor Culemborg aan de Lek. Nu is in de Gemeenteraadsvergadering van 31 maart 2011 al besloten dit plan te herzien en alleen de probleemgebieden (jachthaven en veerweggebied) nog te beschouwen, maar Voet zal die ontwikkelingen nauwgezet volgen. Met name het aanzien van onze stad vanaf de Lek vinden wij waardevol.

Wilt u dit artikel afdrukken, klik dan op het printer-icoontje rechtsboven in de kop van dit artikel.

Nationaal Landschap Rivierengebied toegevoegd bij Cultuurhistorie (19/2/2011 16:30)

Het plan Culemborg aan de Lek zal het aanzien van onze stad vanaf de Lek grondig veranderen.

Wij willen graag weten hoe onze leden denken over het plan Culemborg aan de Lek voordat wij als bestuur van het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden een standpunt innemen. Daarom verzoeken wij u de volgende vragen te beantwoorden:

Leest u even mee met de Bewoners aan de Lek:

Gemeenteraad pas op: geef de touwtjes niet uit handen aan een projectontwikkelaar.

Het gemeentebestuur wil in de komende raadsvergadering toestemming vragen voor de oprichting van een Publiek Private Samenwerking (PPS) met Ballast van Oord. In deze onderneming zullen Ballast van Oord en de gemeente Culemborg samen de plannen rondom “Culemborg aan de Lek” verder ontwikkelen.

Met heel veel plezier heeft het bestuur van de Stichting zich het eerste seizoen ingezet. Na de spectaculaire opening op bevrijdingdag, 5 mei, was er een gevarieerd programma met koren, jazz, pop, klassieke muziek, zangers, slagwerk en dans! Ook de speciale middag voor Culemborgse ouderen met De Deining en Ronnie Tober was een groot succes!

Nu richt de Stichting zich op de programmering van 2011!
Mocht u interesse hebben om u actief in te zetten voor de Stichting of suggesties hebben voor de programmering, dan kunt u contact opnemen via de website: www.muziekplantage.nl.

Het spreekt voor zich dat optredens geld kosten. Daarom een oproep aan alle Culemborgers om VRIEND van de MUZIEKTENT te worden voor 10 euro per jaar! Via de mail en/of nieuwsbrief wordt u dan op de hoogte gehouden van het programma! U kunt altijd vriend worden via de website, het kan ook tijdens de kerstmarkten, op zaterdag 11 december(van 11.00 tot 17.00 uur) in het Elisabeth Weeshuis en op zaterdag 18 december(van 10.00 tot 17.00 uur) in centrum BonVie.
Aan alle nieuwe vrienden geven wij een leuke attentie voor de feestdagen!

Kortom de leden van Stichting hebben er zin in. Wij hopen vele vrienden te begroeten en zullen er in 2011 weer een mooi muzikaal seizoen van te maken!!

Raadsel: wat hebben de volgende zaken met elkaar gemeen: Anckerwaerdt, De Geer, Het Schrijland, Ontwikkelingen Buitengebied, Illegale kap, Sprokkelenburg, Culemborg aan de Lek en Van den Hurk?

Uitnodiging vernissage 'Portret van een stoel / The family of chairs’

Museum Elisabeth Weeshuis nodigt u uit voor het bijwonen van de opening van de foto-expositie 'Portret van een stoel / The family of chairs’ van Stef Verstraaten, op vrijdag 8 oktober 2010 van 17.00 tot 19.00 uur. Na een verwelkoming door conservator Ruud Priem zal Stef Verstraaten de expositie inhoudelijk toelichten.

Huub van Beurden maakte prachtige foto's van Eemjazz.

Hoogstraten, net over de grens bij Breda, is de zusterstad van Culemborg.

In reactie op de nieuwsbrief over onder andere Jutteperen kwam er per kerende e-mail de volgende reactie.

Waar komt het kwaad vandaan ? Er zijn dikke boeken over geschreven. Annie M.G. Schmidt behandelt die vraag in haar gedicht "De wurm".

Soms krijgen wij vragen over genealogisch onderzoek, een heleboel historische verenigingen houden zich daar mee bezig maar Voet van Oudheusden niet, wij verwijzen vraagstellers door naar het Regionaal Archief Rivierenland, daar zijn ze zeer goed toegerust om genealogisch onderzoek te verrichten.

Echter, de vragen blijven incidenteel binnenkomen. Nu heeft het Archiefforum een verzameling gemaakt van de beste websites op het gebied van genealogie die er in België en Nederland beschikbaar zijn. Ze hebben het in de vorm van een document neergezet en wij geven u hierbij de link naar dat document .

Ja, dat was even schrikken. 6 jaar na de Kapelredders, 12 jaar nadat de Kapel in het bezit was gekomen van de gemeente Culemborg, haalde de Kapel weer de pers en gaat er eindelijk iets mee gebeuren. Er worden appartementen in gebouwd.

Nu gaan wij even opletten.

Dit is de planning voor 2009. Pak uw agenda en reserveer die dagen. Let op: 23 januari is geannuleerd.

Wij liepen zomaar tegen een interessante website aan. Hij staat nu even op de voorpagina van onze website, maar hij blijft bij de 'Weblinks' staan: De vereniging van Vrienden van de Voetveren stelt zich tot doel het promoten van de voetveren in Nederland. Kijk maar eventjes.

Kijk, Voet is actief leden aan het werven. In 2012 bestaat ons Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden 75 jaar, en dat willen wij vieren met 750 leden, 10 voor elk jaar van ons bestaan.