Zaterdag 21 maart 2020 Excursie AFGELAST
De excursie naar Utrecht is afgelast vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Ook de alternatieve datum, 4 april, komt te vervallen. Voetgenoten die zich ingeschreven hadden, hebben inmiddels bericht gekregen. Vragen? Stel ze bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Za 23 nov. Dodenwandeling, een speciale Voettocht

Georganiseerd door het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden in samenwerking met de Roos van Culemborg. Eeuwenlang hebben in Culemborg mensen gewoond, geleefd, zijn er gestorven en begraven. De Roos zet dood en sterven op de agenda. Voet doet mee. We wandelen door de binnenstad en lopen langs plekken die betekenis hebben voor het thema. Ken je de blauwe steen?
Za 28 sep. 2019 13:30 middagexcursie naar slot Zuylen - FOTO'S
Slot Zuylen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de dertiende eeuw, ligt in een prachtige, landelijke omgeving op enige kilometers afstand ten noorden van Utrecht. Nog steeds kan men zich hier zonder moeite de levensomstandigheden van een adellijke familie in vroegere eeuwen voorstellen.
Verslag excursie Oudenbosch en Willemstad 18 mei 2019. Foto's
Voetreis? Nee hoor, wij gingen met de bus, maar als Reis met Voet was dit een gedenkwaardig tochtje. Iets over negenen vertrok het gezelschap Voetleden naar Oudenbosch. Onderweg kregen we al veel informatie over ons eerste reisdoel, Oudenbosch. Het bleek dat we niet direct naar de basiliek konden in verband met een uitvaart. Na een kop thee / koffie met een groot stuk appeltaart met slagroom gingen we met de gids naar de kapel van het Saint Louis instituut. Daar werd uitgelegd welke congregaties er allemaal waren geweest in Oudenbosch. Het was vroeger een onderwijscentrum voor de wijde omgeving. De kapel van het instituut wordt klaargemaakt voor restauratie, daarom waren er al veel voorwerpen uit de kapel naar de opslag gebracht. De gids ging tot in detail op de zaken in.
De excursiegroep zoekt uitbreiding

De excursie groep bestaat nu uit twee leden: nieuwkomer Leo van der Kooij en Louis Raetsen.
Toine van der Laar heeft de groep verlaten. Voor zijn onmisbare bijdrage gedurende meer dan 10 jaar danken we hem hartelijk. Zijn inzet bij het voorbereiden en regelen van de excursies en zijn inleidende toespraken in de bus zullen we node missen. De leegte die Toine achterlaat willen we graag opvullen.
Za 18 mei: Dagexcursie naar Oudenbosch en Willemstad

PROGRAMMA GEWIJZIGD op 12 mei
Zoals overal sterft men ook in Oudenbosch. Zo is er op 18 mei een uitvaart in de Basiliek waar wij op bezoek zouden gaan.Die is daarom niet toegankelijk voor ons van 10:30 tot 12:30.
Als alternatief bezoeken wij van 11:15 tot 12:25 met gids het Instituut Saint Louis met de Kapel met koepel. Van 12:30 tot 13:00 uur kunnen wij alsnog in de basiliek terecht voor een korte bezichtiging. Om 13:00 uur vertrekken wij naar restaurant Bellevue in Willemstad voor de lunch en tijdens de lunch krijgen wij van 14:30 tot 15:00 uur een inleiding op de geschiedenis van WIllemstad.
Deze reis voert ons van het indrukwekkende Oudenbosch naar de bijna intact gebleven vestingstad Willemstad. Een zoals altijd prima voorbereide en verzorgde excursie. Meld u aan vóór 5 mei want vol is vol!
Zaterdag 23 maart: Excursie Buurmalsen (de foto's!)

Zaterdag 23 maart, 14:00 uur: Excursie Buurmalsen
De kerk van Buurmalsen is bijzonder oud, al aan het einde van de 10e eeuw stond er een gebouw. Uit die tijd zijn er twee sarcofagen te zien.
Maar deze kerk is wereldberoemd om het feit dat de kerk is gewijd aan de apostel Jacobus. Een groot aantal fresco’s getuigen hiervan en die fresco’s zijn bijzonder gaaf.
Degene die vanwege gepleegde misdaden op bedevaart gingen naar Santiago de Compostella moesten langs Buurmalsen. Daarna moesten ze nog ongeveer 1700 km lopen!
13 okt. 2018 Oorlogsmuseum Vianen Fotoverslag Herhaling?

In de bovenzaal staat in vitrines het kleine wapentuig, pistolen, geweren, mitrailleurs en stenguns.
Zaterdag 19 mei 2018 - Excursie naar Mechelen met verlate foto's
Voor zaterdag 19 mei staat een mooie excursie gepland naar het Belgische Mechelen.
De excursie naar Mechelen is volgeboekt.... We gaan!
Wie nog mee wil, kan zich op de wachtlijst laten zetten. Stuurt u daartoe een mail naar de penningmeester: penningmeester
zaterdag 10 maart 2018 Excursie Utrecht - Magische Miniaturen
Een bijzondere tentoonstelling over Magische Miniaturen met inleidende lezing op zaterdag 10 maart in het Catharijneconvent te Utrecht. Adres: Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht.
Houdt u er rekening mee op tijd te komen! We worden namelijk op zaterdag 10 maart om 13.30 uur ontvangen voor een inleidende lezing over de tentoongestelde objecten. Na de koffie met iets erbij bezoekt u de tentoonstelling. Kosten: € 7,00 per persoon exclusief entree museum. Aanmelden is nog steeds mogelijk.
Zaterdag 23 september 2017 - Excursie naar Tiel
Programma:
13.00 Aanvang stadswandeling. Verzamelpunt: Waterpoort Tiel aan de Waalzijde, komend van de parkeerplaats Waalkade gesitueerd aan uw linkerkant. We worden begeleid door Dr. Emile Smit van onze zustervereniging "Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken"
Zaterdag 27 mei 2017 - excursie naar Gorssel en Doesburg FOTO'S
Vertrek om 8.45 met de bus vanaf het stationsplein Culemborg naar Gorssel waar we het nieuwe museum MORE bezoeken. We worden ontvangen met koffie en krijgen vervolgens een uitgebreide rondleiding door het museum.
Zaterdag 28 jan. 2017 - excursie Streekmuseum Baron van Brakell
Met eigen vervoer! Bezoek aan het recent geheel vernieuwde Streekmuseum Baron van Brakell op het landgoed Den Eng in Ommeren.
30 okt 2016 - Schatgraven in het Elisabeth Weeshuis Museum
Schatgraven van Omroep Gelderland biedt u de kans uw vermeende kostbaarheden gratis te laten taxeren. Dat kan van alles zijn, schilderijen, porselein, glas en aardewerk, klokken, goud- en zilverwerk, sieraden, textilia, boeken en grafiek, poppen(huizen) en speelgoed.
Zaterdag 24 september 2016 Excursie naar begraafplaatsen in Tiel
Met foto's, ook van de kat.
Op de oudste begraafplaats van Nederland buiten de stadsmuren is een groep vrijwilligers actief om de graven op te knappen en te voorzien van afbeeldingen van hen die daaronder rusten. Iets wat eigenlijk op de Oude Begraafplaats in Culemborg ook eens gedaan zou moeten worden. Ter Navolging is
Zaterdag 21 mei 2016: Excursie Dordrecht ! Foto's!
Onderaan dit artikel de foto's van Jan Hogendoorn en Toine van de Laar. Voor de mensen die dachten Dordrecht al te kennen, foto 13 van Jan: It's never too late to say sorry.
De kans om Dordrecht voor het eerst of opnieuw te bezoeken en een andere kijk op die stad te krijgen.
We hebben gespecialiseerde collega's van de Historische vereniging Dordrecht voor u gevonden om de rondleiding te verzorgen.
Dordrecht is ouder dan onze stad Culemborg, het kreeg stadsrechten in 1220.
Dordrecht werd voor het eerst vermeld in een tekst uit de twaalfde eeuw, toen de stad nog werd aangeduid als Thuredrech. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich als belangrijke handelsstad en stapelplaats en was het een van de zes grote steden van Holland Later nam het belang van de stad af, maar de binnenstad herinnert nog altijd aan dit rijke verleden.
Zaterdag 30 januari 2016 tentoonstelling Pieter Bruegel - foto's!
Volgeboekt
Als een vervolg op de lezing die Hans Saan geeft op 17 november hebben wij een rondleiding voor u gearrangeerd op de tentoonstelling De heksen van Bruegel in het museum Catharijneconvent in Utrecht.Die rondleiding begint om 13:30 en duurt 1 uur, wij hebben gereserveerd voor 2 groepen van elk 20 personen.
Wij gaan er vanuit dat de meeste deelnemers een Museumkaart hebben, wij berekenen dus alleen kosten voor de rondleiding en wel 2,75 euro per persoon. U kunt zich uitsluitend inschrijven door €2,75 over te maken onze bankrekening NL90 INGB 0005 023 582 t.n.v.Genootschap A.W. K. Voet van Oudheusden.
26 september 2015 Excursie naar Zaltbommel met foto's
VOL! Inschrijving gesloten.
Lees dit stukje uit het boek 'Madame Manet' van Ton van Kempen en Nicoline van de Beek. Lees het hele boek, dan weet u de weg in Zaltbommel en leert u een heleboel over 'Muziek en Kunst in het Parijs van de Impressionisten'. Het geeft u ook een goed excuus om u direct in te schrijven voor deze excursie, als u daar al een excuus voor nodig hebt. Het stukje gaat over de manier waarop Frans Liszt de stad Zaltbommel ontdekt en wordt verteld aan Madame Manet door een fictieve journalist:
Franz List zou met een stoomboot over de Waal zijn gevaren. (...) Liszt is in de ochtend van 19 november 1842 samen met de Italiaanse tenor Giovanni Battiste Rubini uit Nijmegen vertrokken met een bateau à vapeur. Ze voeren naar 's Gravenhage, om daar een optreden voor de koninklijke familie te verzorgen. (...)
De stoomboot zou op de bewuste zaterdagochtend langs Zaltbommel zijn gevaren. Uw vader, stadsklokkenist van de Gasthuistoren, speelde op het carillion.
Heukelum is een gat, Asperen is wat, Leerdam...
...is een koopstad.
De handel zat duidelijk in Leerdam. Excursies zijn core business voor Voet, en dat is niets nieuws, het is al zo vanaf de oprichting in 1937. De eerste excursie die Voet organiseerde ging naar Leerdam en die excursie trok 23 leden 'met 4 dames'.
Culemborgse geweren in het Nationaal Militair Museum
Tijdens de excursie naar het Nationaal Militair Museum op 28 maart zouden er twee onderwerpen worden behandeld die speciaal gericht waren op Culemborg: geweren van de Culemborgse gewerenfabriek en de 'Klas van 1945'. De klas hebben wij bezocht, en hoewel die rondleiding is bestemd voor kinderen was iedereen zeer onder de indruk.
De geweren waren niet beschikbaar in de openbare ruimte van het museum, die hebben wij dus niet gezien. Jammer, want een paar mensen hadden zich juist daarom voor deze excursie ingeschreven.
Hier een verslag van een speciaal bezoek aan het depot van het Nationaal Militair Museum.
30 mei 2015 excursie naar Delft - met foto's
Zoekt u een zinvolle tijdpassering op zaterdag 30 mei? Kom dan mee met onze dagexcursie naar Delft. Delft, de prinsenstad, heeft genoeg te bieden om u een paar dagen bezig te houden, onze excursie is daarom een keuze uit de vele historische gebouwen die Delft heeft.
Foto's Nationaal Militair Museum
Onze excursie naar het Nationaal Militair Museum was een groot succes, horen wij van alle deelnemers. In dat museum is er een 'klas van 1945' afdeling, speciaal voor groepen van lagere scholen, en die afdeling werd eventjes voor ons geopend als onderdeel van de rondleiding. Daar zaten zomaar 46 ouderen en één jongen (Mees van der Koogh, 9 jaar oud) te kijken wat er allemaal echt was gebeurd in de Tweede Wereldoorlog, gezien uit de ogen van een kind. Maar te oordelen naar de reacties en het enthousiasme van de ouderen was het ook een feest van herkenning. Zomaar Jack van de Winkel horen vertellen over de Duitse soldaat die werd ingekwartierd op zijn kamer. Mees was zeer geïnteresseerd in alles wat hij zag en maakte nog heel wat enthousiasme los bij de gidsen.
28 maart 2015 Excursie naar het Nationaal Militair Museum
Op 11 december werd het Nationaal Militair Museum in Soesterberg geopend door koning Willem-Alexander. Het ligt naast de startbaan van het vroegere vliegveld Soesterberg.
Het is een geweldig mooi museum, de werkgroep excursies heeft dat even gecontroleerd voor u. Ons militaire verleden wordt glashelder toegelicht en ‘aanraakbaar’ gemaakt.
Op 28 maart 2015 kunt u dat zelf gaan bekijken. Het is een fonkelnieuw gebouw, geheel in legerstijl, camouflage, gemaakt van zwart metaal en groen glas. In dat gebouw, zo groot als vier voetbalvelden, vindt u alles over oorlogvoering, van spierkracht en knuppels, via buskruit en kanonnen, tanks en straaljagers tot drones. U ziet hoe de forten van de Waterlinie het Nederlandse landschap hebben veranderd, u ziet de vaandels van de slag bij Waterloo, sabels, harnassen, karabijnen, het kan niet op. En u ziet geweren van de Culemborgse Geweerfabriek. En dan is er nog de verrassing…
20 september 2014 Kasteel Amerongen
Onze Werkgroep Excursies heeft weer een mooie excursie voorbereid, een uitje naar Kasteel Amerongen. Het kasteel is recent op een prachtige manier gerestaureerd, de tuin is ronduit geweldig en de werkgroep heeft naast een bezoek aan het kasteel ook een mooie wandeling door Amerongen gekoppeld. Aan de collectie van het kasteel kunt u moeiteloos een hele week besteden, dus zoals alle goede excursies is ook deze te kort. Zo heeft u een goede reden om nog eens een bezoek te brengen.
Kasteel Amerongen heeft een bewogen geschiedenis, deels beschreven in de lezing door Jan Hogendoorn na de jaarvergadering op 11 maart. Die geschiedenis begint bij Floris V, graaf van Holland die in 1296 werd vermoord. Het kasteel wordt verschillende keren verwoest en weer opgebouwd. In 1763 werd het bijvoorbeeld door de Franse troepen met takkenbossen in brand gestoken.
Zaterdag 24 mei - Excursie naar Gouda / fotoverslag
Zaterdag gaan we naar Gouda, historisch hart in het groene hart van Nederland. Het kan niet anders of Gouda is een geweldige stad, want onze burgervader Roland van Schelven is er ooit wethouder geweest. Maar er zijn uiteraard meer redenen om Gouda als doel te kiezen. Het stadhuis van Gouda is erg mooi, haast net zo mooi als het onze. Om het stadhuis heen ligt een prachtig plein, met voldoende terrasjes om u een hele middag bezig te houden.
Wij hebben voor u een programma samengesteld dat u allereerst een rijke blik gunt in de geschiedenis van Gouda. Aan het einde van het programma heeft u ongeveer twee uur om zelf in te vullen. U kunt dan uiteraard naar een terrasje gaan, maar u kunt ook naar het museum en daar kunt u iets kiezen: Dese Polipus, is getrocken uijt de Neus, van M.P. Iongedochter, door Pieter Maillart Chirurgijn, op den 12. van Hoijmaent, 1667. Ja, dat maakt nieuwsgierig!
25 januari 2014 - excursie naar Amersfoort, met foto's
Foto's onder aan dit artikel. Achtereenvolgens van Jan Carel van DIjk, Tanja Moody en Jan Hogendoorn.
De eerste middagexcursie gaat dit jaar naar Amersfoort. Daar is genoeg te zien om u een paar dagen bezig te houden, maar deze middagexcursie is een smaakmaker, Amersfoort is de moeite van het bekijken meer dan waard.
Zaterdag 21 september 2013 - Ameide met foto's
Foto's onderaan het artikel. Het wapen links is vervangen door een ander wapen, namelijk het echte wapen van Ameide. Lees hier waarom en hoe dat zit.
Deze dag gaan wij op bezoek in Ameide. Onze werkgroep excursies heeft contact gelegd met de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven, de mensen die het kunnen weten. Dan weten wij zeker dat u het echte verhaal te horen krijgt.
Dat echte verhaal begint in het oude Raadhuis, dat gaan wij bezichtigen en daar wordt ingegaan op de geschiedenis van Ameide. U hoort dan dat Ameide in 1277 stadsrechten kreeg van Floris V, en dat mag ons Culemborgers tot enige nederigheid stemmen, Culemborg kreeg pas stadsrechten in 1318.
4 juni 2013 - Bezoek aan het Regionaal Archief Rivierenland
Op deze avond heeft u de kans om de mooiste archiefstukken van Culemborg in het echt te zien bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel.
Het eerste gedeelte van het programma zal bestaan uit een lezing waarin de geschiedenis van het Regionaal Archief Rivierenland centraal staat.
25 mei 2013 - Excursie Hellevoetsluis met fotoverslag
Aan het einde van de tekst is een film toegevoegd die laat zien hoe het Russische fregat Shtandart het dok binnenvaart. Begeleid door Russische muziek uiteraard.
Wij gaan naar Hellevoetsluis aan het Haringvliet, en het wordt een maritiem gebeuren. Maakt u zich geen zorgen, u heeft geen zwemdiploma nodig, maar de vesting van Hellevoetsluis ligt aan het Haringvliet. U wordt dus getrakteerd op weidse vergezichten. Wij leiden u ook rond in een droogdok dat is ontworpen door Jan Blanken, dezelfde Blanken die ook de waaiersluizen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft ontworpen.
Explosief in Hellevoetsluis
Zoals u ongetwijfeld begrijpt willen wij graag dat onze excursie naar Hellevoetsluis, op 25 mei 2013, zonder problemen verloopt. Daarom hebben wij besloten de politie opdracht te geven een grondig onderzoek te doen naar eventueel achtergebleven projectielen, het is tenslotte een marinehaven. En kijk aan, daar is er eentje gevonden. Conclusie: u kunt veilig mee met ons.
Tijdens baggerwerkzaamheden op 7 maart 2013 in de Industriehaven in Hellevoetsluis is donderdag een explosief gevonden. De politie meldt op Twitter dat het om een granaat gaat. Het projectiel is 70 centimeter lang en 24 centimeter breed.
De omgeving van de vindplaats is afgezet. De Explosieven Opruimingsdienstdienst Defensie is opgeroepen om het voorwerp te onderzoeken. Klik hier voor het officiële bericht en foto's van de politieagent die het explosief kietelt met een takje.
19 januari 2013: Excursie naar Asperen met foto's
Het is al een hele tijd geleden dat we met Voet in Asperen zijn geweest. Een paar jaar geleden dachten wij een mooie excursie te kunnen organiseren naar Asperen, maar toen bleek dat de kerk gerestaureerd werd en hebben we dat allemaal maar uitgesteld totdat die restauratie voltooid zou zijn. En zowaar dat is nu het geval, hij staat weer keurig bij, helemaal opgepoetst om ons op passende wijze te ontvangen. De waaiersluizen zijn inmiddels ook gerestaureerd, gaan we ook bekijken.
Voor de foto's: druk op 'lees meer'.
15 september 2012: IJsselstein, met de foto's
Foto's staan aan het einde van het artikel
Met IJsselstein hebben wij een band die wordt ondersteund door engelen. Wilt u weten hoe dat eruit ziet, ga dan mee op zaterdag 15 september. Dan opent de vestingstad IJsselstein haar poorten, speciaal voor de leden van Voet van Oudheusden.Deze meer dan 700 jaar oude stad is vanouds de toegangspoort tot de Lopikerwaard. Het kent een geschiedenis met veel geweld in de eerste 200 jaar van haar bestaan, zo maakte Utrecht de stad in 1418 met de grond gelijk.
Bezoek de Eendenkooi aan de Prijsseweg, het geheim van Parijsch
Uitgebreid met foto's onderaan het artikel.
Uitgebreid met twee foto's die zijn genomen in de eendenkooi aan de Prijsseweg. Het allergeheimste plekje van Parijsch.
Op 19 en 20 juni elk nog ruimte voor 10 bezoekers! Zorg dat u om 14:00 uur bij de Prijsseweg 18a staat, bij een groene brievenbus in het groen, schuin tegenover het pad naar Werk aan het Spoel. Dat is de ingang naar de eendenkooi en daar begint het.
Wist u dat er aan de Prijsseweg een eendenkooi ligt? Zo'n kooi ligt altijd midden in een gebied waar de kooiker het alleenrecht had om eenden te vangen. Dat gebied zorgt voor een mooie rustige omgeving rond de kooi, meestal is die eendenkooi dus een stil en min of meer geheimzinnig plekje.
Gäste aus Culemborg besuchen Werth
2 juni 2012 - Werth, Wertherbruch en Anholt - foto's
Als u op de foto hierboven klikt wordt die gedownload in het oorspronkelijke formaat, kun u een geweldige afdruk van maken.
Op maandag 4 juni nog meer foto's gekregen en op de website gezet, en nu, 30 juni alweer meer foto's, nu van Louis Raetsen. Vers van de pers, de foto's van Jan en Lianne Hogendoorn en Toine van de Laar.
Klik hieronder op de eerste foto en door links of rechtsboven in de foto te klikken bladert u door het hele album heen.
21 januari 2012 excursie naar Schoonhoven met fotoverslagen
Beschrijving en foto's van de excursie naar Schoonhvoen. De foto's worden aangevuld zodra wij er meer hebben ontvangen. Hieronder de foto's van Tanja Moody.
17 september 2011 - excursie naar Woudrichem, met fotoverslag
Op 17 september 2011 brengen we een bezoek aan Woudrichem. Hier krijgen we een rondleiding in het museum waarbij de gids ons (bijna) alles vertelt over de historische zalmvisserij. Ook maken we een rondwandeling door de stad onder begeleiding van een gids van de Stichting Stadsgidsengilde Woudrichem.
Beschrijving Woudrichem (17 september 2011)
Woudrichem is een mooie vestingstad; het is een van de historische steden/plekken van de Vestingdriehoek. De andere zijn Gorinchem, dat we vorig jaar hebben bezocht, Slot Loevestein en Fort Vuren.
Vestingstad Woudrichem was ooit een toevluchtsoord voor de gravin van Zeeland, Holland en Henegouwen: Jacoba van Beieren (1401-1436). Hoewel er inmiddels eeuwen zijn verstreken, is er nog altijd de middeleeuwse sfeer terug te vinden. Verschillende vijftiende en zestiende eeuwse panden hebben hun aanzien niet verloren en ook de stadswallen met hun ravelijnen, bastions en steunberen zijn bewaard gebleven.
De stad, gelegen in het Land van Heusden en Altena, was eens de hoofdplaats van het Land van Altena en kent een bewogen geschiedenis. In 1356 krijgt Woudrichem, ook wel Woerkum genoemd, stadsrechten. Van 1354 tot 1425 kende Woudrichem een grote bloei. Tijdens de Arkelse oorlog in 1405, de Tachtigjarige Oorlog (1568 -1648) en de oorlogen met Frankrijk in 1672 (Lodewijk de 14e) en 1794/1795 had het stadje veel te lijden van belegeringen en plunderingen. In 1556 heerste er de pest. Aan het eind van de 16e eeuw wordt Woudrichem uitgebouwd tot een belangrijke Hollandse vesting. Na 1680 wijkt het oorlogsgevaar, het garnizoen wordt kleiner en daarmee neemt de welvaart af. Stad en Land van Altena behoorden tot het gewest Holland, pas sinds 1815 maken ze deel uit van Noord-Brabant. In 1816 wordt het stadje de vestingstatus ontnomen. Dit betekent de economische doodsteek en de verpaupering slaat toe. De visserij, die al sinds de Middeleeuwen voor werk zorgde, was in de 19e en begin 20e eeuw de dobber waarop de Woerkumse economie dreef.
De Woerkummers hadden van oudsher het recht om op grote gedeelten van de Maas en de Merwede te vissen. Dat visrecht was op 3 juni 1362 verstrekt aan het gewone volk. Toen het gemeentebestuur in 1877 de euvele moed had aan dit eeuwenoude privilege te tornen stond heel Woudrichem op z'n kop. De armoedige vissers met hun meestal grote gezinnen voelden zich in hun bestaan bedreigd en kwamen tot georganiseerd verzet. Marechaussee en eenheden Infanterie uit Loevestein en Gorinchem kwamen het 'Vischoproer' bedwingen; er verscheen zelfs een kanonneerboot voor de vesting. Uiteindelijk gaf het gemeentebestuur toe. In 1909 werd de Coöperatieve Visscherijvereeniging De Hoop opgericht. Die beheert tot op heden het visrecht. In de vijftiger jaren verloor de visserij vanwege de vervuiling van de Maas en de Merwede aan belang. Door de restauratie van de vesting, het toerisme en de nieuwbouw buiten de wallen, krijgt de oude stad nieuwe impulsen.
In Woudrichem bezoekt u natuurlijk het Visserij- en cultuurhistorisch Museum Woudrichem!
21 mei 2011 Excursie Hoogstraten, met fotoverslag
Er hebben zich 58 personen ingeschreven, de excursie is volgeboekt. Verdere inschrijvingen belanden op een wachtlijst die wordt afgewerkt als mensen om wat voor reden dan ook niet mee gaan.
Op 21 mei 2011 gaan we met de bus naar Hoogstraten. In de bus zijn 58 zitplaatsen beschikbaar, meer deelnemers kunnen wij dus niet bergen. U kunt zich inschrijven voor deze excursie door betaling van €40,- per persoon (niet-leden €50,-) op rekening 5023582 t.n.v. Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden te Culemborg, onder vermelding van 'Hoogstraten' en bovendien onder vermelding van uw voorkeur voor de lunch(es) (Frikadel, Beuling of Niçoise). De lunch is bij de prijs inbegrepen.
Hoogstraten is een zusterstad van Culemborg. Ooit, in 1937, dus voor de Tweede Wereldoorlog, was een bezoek aan Hoogstraten een extra reden om in Culemborg een historische vereniging op te richten, en dat is nu ons eigen Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden.7 mei 2011 - tweede excursie Maarssen
Excursie naar Maarssen met het thema: “Buitenplaatsen aan de Vecht, Nieuwe Rijken van de 17e en 18e eeuw“