In Activiteiten wordt beschreven wat Voet heeft gedaan en gaat doen. Bij de activiteiten die zijn gebeurd is er soms een verslag opgenomen in de beschrijving. Door een keuze te maken in de linkerkolom kunt u bijvoorbeeld alle excursies weergeven.

Het zijn bijzondere en moeilijke tijden voor iedereen. Het gedwongen thuisblijven zorgt ervoor dat ieder van ons de nodige aanpassingen doet aan bestaande routines en dat allerlei uitstapjes en activiteiten voorlopig niet door kunnen gaan.
Zo ook Voet. Alle activiteiten van ons genootschap zijn tot nader order afgelast: lezing en excursies gaan niet door en het bestuur vergadert online. Het schrijven aan de Voetnoten gaat ondertussen gewoon door. Omdat bezig zijn met geschiedenis ons allemaal boeit, en omdat Voet er is om die belangstelling te stimuleren en te voeden, brengen wij je vanaf deze week elke twee weken een VOET VOOR THUIS.

VOET VOOR THUIS bevat een verzameling wetenswaardigs, lezenswaardigs, luisterwaardigs en 't bekijken waardigs voor de Voetgenoot. We houden ons aanbevolen voor commentaar, suggesties en tips. Mail naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Op donderdag 17 september 2020 houdt meesterverteller Bart van Loo een lezing in De Fransche School. Hij neemt je op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voert hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding. Voetleden kunnen tot 1 mei korting krijgen op de entreeprijs. Zie hiervoor de digitale nieuwsbrief van 1 april.

elisabeth

Op 17 november 2019 is In Culemborg verzameld. Schilderkunst uit kasteel en weeshuis (1500-1800) feestelijk gepresenteerd. De vermogende Elisabeth van Culemborg (1475–1555) liet bij haar overlijden een grote som geld na voor de ‘regte armen’. Daarmee werd in 1560 in Culemborg een weeshuis gebouwd dat tot halverwege de twintigste eeuw dienst zou doen. In de loop der eeuwen bood het weeshuis ook onderdak aan een groeiend aantal waardevolle schilderijen.

Hieronder de video gemaakt door Martin IJzerman.

 

henk zomerdijkOp veler verzoek is hier de video waarvan Henk Zomerdijk bij zijn lezing het eerste deel heeft afgespeeld. U moet vermoedelijk het geluid een beetje harder zetten.

boek wilhelmusOnder aan dit artikel vindt u een video waar u kunt horen en zien hoe Voet-leden het Wilhelmus zingen. Op het orgel professioneel begeleid door ons kersverse bestuurslid Ben Holtkamp. Dat is na een enthousiaste lezing door Cor Visser en zijn echtgenote Akki, waarin zij uitlegden hoe de verschillende coupletten van ons volkslied betekenen en zich tot elkaar verhouden. Een gedrukte versie van het Wilhelmus vindt u hier. Een samenvatting van de lezing vindt u hier.

DSC06360bew2 copyZaterdag 1 juni vond in de Gelderlandfabriek in Culemborg de presentatie plaats van een nieuwe Voetnoot, het historisch cahier dat het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden driemaal per jaar uitbrengt. Het nummer, getiteld School van hoge klasse, is een fraai vormgegeven boekwerkje over de betekenis voor stad en land van het door paters Augustijnen geleide Nederlands Schriftelijk Studiecentrum Culemborg (1946-1971).

tekstOp 23 december 1923 werd er in Culemborg een dubbele roofmoord gepleegd. De daders zijn nooit gevonden, maar de moord maakte een hoop emoties los bij de Culemborgers. In het boek 'Plaats delict Nederland' is een heel hoofdstuk gewijd aan die dubbele moord, lees dat hier", en de nationale pers inclusief de Culemborgse Courant stond er ook vol van.

Deze agenda is gezien de omstandigheden met het coronavirus niet meer van toepassing. Alle bijeenkomsten zijn voorlopig afgelast. Hieronder nog twee mededelingen en verder hebben wij hieronder een paar video's voor u verzameld.

Voorts kunt u hier alle Voetnoten digitaal downloaden en lezen. En is er hier een lijst met boeken waarvan die met rode letters ook digitaal beschikbaar zijn. Leert u alles over Culemborg!.

Meer informatie over lezingen en excursies volgt zodra die beschikbaar is. Bij elk onderdeel vindt u een link, rode letters, naar de beschrijving zodra die informatie beschikbaar is. Alle lezingen vinden plaats in Theater De Fransche School, aanvang 20:00 uur, zaal open een half uur voor de aanvang - tenzij anders is aangegeven. De toegang is gratis.

De excursie naar Utrecht is afgelast vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Ook de alternatieve datum, 4 april, komt te vervallen. Voetgenoten die zich ingeschreven hadden, hebben inmiddels bericht gekregen. Vragen? Stel ze bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

kleipijp copyAfgelast wegens Corona besmettingsgevaar!

Amateurarcheoloog André van Ingen komt vertellen over het mysterie van kleipijpen, dé gidsfossielen van de moderne archeologie na 1600. In Nederland zijn er in bijna 400 jaar miljoenen kleipijpen geproduceerd en vervolgens ook weer weggegooid. Zijn lezing is een boeiend verhaal over wat het pijp roken voor de Nederlandse geschiedenis betekend heeft.

Op 11 februari vulde de zaal in De Fransche School zich om half acht met een behoorlijk aantal Voetgenoten. Hans Saan opent als voorzitter van het bestuur de Algemene Ledenvergadering en kondigt al direct aan dat de routine van dit soort vergaderingen zal worden onderbroken! Onderzocht wordt wie Voet het beste kent door tussendoor een serie vragen te stellen, die door de Voetleden met een rode of gele kaart beantwoord worden. Een soort 'petje op, petje af'. Voor de winnaar is een heuse Voet-taart gebakken.

Op 11 maart 2020 hield IJsbrand Verveer een lezing over de scheepvaart op de Lek in de 19e en 20e eeuw. Hij begon zijn lezing een schilderij van de Lek. Maar waar precies moest je deze afbeelding plaatsen? Eén van de aanwezigen in de zaal wist het antwoord: de Lek bij Culemborg. Hij kende het schilderij. Het is gemaakt toen de spoorbrug er al was (na 1868 dus!) maar de schilder heeft de brug weggelaten. En dat maakt het lokaliseren een stuk ingewikkelder!
IJsbrand is een verwoed ansichtkaartenverzamelaar: al 40 jaar verzamelt hij met name fotokaarten waarop de Lek, Lekboten en de plaatsen langs deze rivier zijn gefotografeerd. Bijvoorbeeld Foto Tukker maakte al in 1910 vele mooie foto's van de dagelijkse gang van zaken op en rond de rivier. Deze blijken een inspiratiebron voor boekjes en lezingen! Een van die boten, de Kapitein Anna, is nog te bezoeken in Amsterdam.

Zaterdagmiddag 18 januari 2020 vond de jaarlijkse Emerantianalezing plaats in de Fransche School. Waarom Voet dat elk jaar doet, lees je hier.
Met een luidkeels: "Goddank! De Proost van Aken op de Visbank" deden we recht aan die traditie. Daarna volgde de lezing: Van de Linge tot de Hudson: het relaas van een migrant van boerenknecht tot president. De lezing werd verzorgd door Jan de Boer, burgemeester van Buren. Jan vertelde een boeiend verhaal over Cornelis Maessen die vanuit deze streken naar het verre Amerika trok. Hij schreef er een prachtig boek over.  Na afloop van de lezing hieven we met elkaar het glas op de heilige Emerentiana.

lekboot

Tegelijk met de contributienota in januari ontvang je een uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering (ALV). Die ALV begint om 19:30 uur, de zaal is open om 19:00 uur!

De stukken die nodig zijn voor die vergadering kunt u hier downloaden:

Op 29 januari verzorgde Anton van der Velde een boeiende lezing voor een volle zaal in De Fransche School over het ontstaan van het Rivierengebied en dijkdoorbraken. Anton gaf vele voorbeelden waarmee duidelijk werd dat de Culemborgers er in de geschiedenis niet altijd zo mee weg kwamen.

 

Anton van de VeldeLET OP: deze lezing stond oorspronkelijk gepland op maandag 27 januari

25 jaar geleden evacueerden we, want met dat hoge water, je weet het nooit. Om die dreiging goed te begrijpen moet je iets weten van ons landschap.

In deze lezing gaan we terug in de tijd en zien hoe dit gebied, hoe hoog en laag door natuurlijke processen in de loop van eeuwen ontstaan zijn. De laatste duizend jaar komt daar de hand van de mens bij. Linge, Lek en Waal spelen dan een hoofdrol in het verhaal.

martinvanburen

Jan de Boer is burgemeester van de gemeente Buren en bezig een boek te schrijven over Martin van Buren, de achtste president van de Verenigde Staten (1837-1841).

Van Buren (1782-1868) was een nazaat van Cornelis Maessen, die in 1631 uit Buurmalsen naar de Nieuwe Wereld vertrok. Hij was de eerste president met een niet-Britse achtergrond en de eerste die als Amerikaans staatsburger geboren werd.

tekstLET OP: deze lezing stond oorspronkelijk gepland op woensdag 29 januari
Dit is hoogwaterburgemeester Henk Zomerdijk van de gemeente Ochten. Hij is tegenwoordig voorzitter van de klankbordgroep versterking Waaldijk. Maar in 1995 was hij de burgemeester die de bevolking van de gemeente Ochten opdracht gaf om te evacueren, en wel onmiddellijk. Hij kan zo uit eerste hand vertellen over wat hij toen heeft meegemaakt. Voet heeft al eerder een lezing over dit onderwerp van hem georganiseerd, namelijk op 23 januari 2014.

Helaas bereikte ons het bericht dat Hans Goedkoop per onmiddellijk op doktersadvies zijn agenda leeg moet vegen, vanwege klachten van overspannenheid.
Erg vervelend, voor hem en voor ons, want we maakten ons op voor een mooie avond. 

Om de avond toch niet verloren te laten gaan heeft Theater De Fransche School Ad van Liempt uitgenodigd, de laatste tijd wat omstreden in het nieuws, maar niet minder interessant. 
Hij gaat o.a. spreken over het jaar 1945: het onderwerp van zijn nieuwe boek.

evacuatieJanuari 1995. Het water in de grote rivieren staat hoog. De inwoners van het Rivierengebied, ook die in Culemborg, denken er het hunne van: ‘Dit is niet de eerste keer, het zal wel weer meevallen.’ Maar dit keer blijft de rivier verder vollopen. Het Rivierengebied moet evacueren.

Culemborgse 'Voetnoten' in PDF-formaat

Jaarlijks geeft het genootschap twee, sinds 2011 drie 'Voet'-noten uit. Van alle nummers zijn PDF-files beschikbaar. Het bestuur rekent het tot haar taak om oude Voetnoten te verzamelen. Die komen uit legaten, opruimingen, van Bartje, van overal dus.

Mededeling: gooi nooit een Voetnoot weg, als u hem kwijt wilt. Geef hem aan een van de bestuursleden, bijvoorbeeld tijdens een lezing.

Wilt u altijd de nieuwste Voetnoot automatisch in uw brievenbus? Schrijf u in als lid.

Als u iets zoekt met de zoekopdracht rechts in het menu, doorzoekt u ook al deze Voetnoten.

Klik op het betreffende nummer om het in te zien.

2018-66 2018-63a 2018-63 2018-63a 2018-63 2018-62 2017-61 2017-60 2016-59 2016-58 2016-57 2015-56 2015-55 2015-54 2014-53 2014-52 2014-51 2013-50 2013-49 2013-48 2012-47 2012-46 2012-45 2011-44 2011-43 2010-42 2010-41 2009-40 2009-39 2008-38 2008-37 2007-36 2007-35 2006-34 2005-33 2005-32 2005-31 2004-30 2003-29 2002-28 2002-27 2001-26 2001-25 2000-23 en 24 1999-22 1999-21 1998-20 1998-19 1997-18 1996-17 1996-15 en 16 1995-13 en 14 1994-11 en 12 1993-10 1993-9 1993-8 1992-7 1991-5 en 6 1989-4 1989-3 1988-2 1987-1

tekst

Flipje wordt nationaal erfgoed

Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) heeft geld gekregen van het ‘Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed’, Metamorfoze. Met het toegekende bedrag mag het RAR komend jaar het volledige archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe materieel verzorgen en digitaliseren. De commissie heeft geoordeeld dat dit archief uniek materiaal bevat en van nationaal belang is.

reformatieWe weten een en ander van het rijke verleden van Culemborg omdat er gelukkig redelijk veel archiefmateriaal bewaard is. De periode die dit boek beschrijft loopt van 1555 tot 1577. Onderwerp: de reformatie, inclusief voor- en naspel. 

De evacuatie van het Rivierenland is één van de grootste evacuaties uit de recente Nederlandse geschiedenis. Op 31 januari 1995 en in de dagen daarna werden 250.000 mensen verplicht uit het Rivierenland geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de Rijn, de Maas en de Waal. In het geval dat de dijken daadwerkelijk waren doorgebroken zouden vele plaatsen in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal tot ongeveer vijf meter onder water zouden komen te staan, de eerste twee verdiepingen van uw huis.

Henk ZomerdijkKijk, dat is journalistiek: je houdt op een avond een lezing voor het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden. De zaal zit vol met geïnteresseerde toehoorders die nog de goeie vragen stellen ook, en hups, de volgende morgen sta je op de site van Omroep Gelderland.

Neem uw agenda ter hand en noteer de volgende dagen. Meer informatie over lezingen en excursies volgt zodra die beschikbaar is. Bij elk onderdeel vindt u een link naar de beschrijving zodra die informatie beschikbaar is. Alle lezingen vinden plaats in Theater De Fransche School, aanvang 20:00 uur, zaal open een half uur voor de aanvang - tenzij anders is aangegeven. De toegang is gratis.

binnenkoer Hof van Busleyden Mechelen 1870Voor zaterdag 19 mei staat een mooie excursie gepland naar het Belgische Mechelen.

De excursie naar Mechelen is volgeboekt.... We gaan!

Wie nog mee wil, kan zich op de wachtlijst laten zetten. Stuurt u daartoe een mail naar de penningmeester: penningmeester@voetvanoudheusden.nl  Hij neemt dan contact op als er afmeldingen komen.

orpheus

Georganiseerd door het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden in samenwerking met de Roos van Culemborg. Eeuwenlang hebben in Culemborg mensen gewoond, geleefd, zijn er gestorven en begraven. De Roos zet dood en sterven op de agenda. Voet doet mee. We wandelen door de binnenstad en lopen langs plekken die betekenis hebben voor het thema. Ken je de blauwe steen?

tekstWalter Lodewijk, oud-directeur van het Stadsmuseum van Harderwijk, houdt een inleiding over het leven en werk van de beroemde tekenaar Rien Poortvliet. Hij laat een selectie zien uit de duizenden tekeningen die Poortvliet voor vele boeken heeft gemaakt.

Boeken over het leven van dieren in de natuur, over kabouters, honden, paarden, voorvaderen, tradities, geschiedenis, theologie en nog veel meer. Poortvliet zag zichzelf als tekenend verteller. Zijn tekeningen deden het verhaal. Hooguit schreef hij ter uitleg een kort bijschrift.

slot zuylenSlot Zuylen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de dertiende eeuw, ligt in een prachtige, landelijke omgeving op enige kilometers afstand ten noorden van Utrecht. Nog steeds kan men zich hier zonder moeite de levensomstandigheden van een adellijke familie in vroegere eeuwen voorstellen.

werz

KAAPSTAD – Maritiem archeoloog en historicus Bruno Werz: ‘Ik ben voor 90 tot 95 procent overtuigd dat we het wrak van de ‘Haarlem’ gelokaliseerd hebben. Dit is gebaseerd op historisch, cartografisch en geologisch bewijs, maar ook op de resultaten van geofysisch onderzoek en proef opgravingen die we de afgelopen twee jaar hebben ondernomen.’

kinderstadsrechten
In 2018 vierde Culemborg 700 jaar stadsrechten. De Culemborgse kinderraad liet zich door de stadsrechten uit 1318 inspireren en stelde de Kinderstadsrechten van Culemborg op. Het document was een van de pronkstukken van de tentoonstelling ‘Oud Papier’ in het Elisabeth Weeshuismuseum.

vissenOp 9 september 1569 overleed in Brussel de kunstenaar Pieter Bruegel. Dat is dit jaar 450 jaar geleden. Reden genoeg voor een grote tentoonstelling van zijn etsen en gravures.

De schilderijen van Bruegel zijn al bekend en daarom gaan we de prenten nu eens voor het voetlicht halen en van nabij bekijken.

cinbeeld

In ons Genootschap functioneert nu al twee jaar een ‘leesclub’. In wisselende samenstelling worden boeken over Culemborg besproken. Zo namen we samen twee klassiekers door: de Historische beschrijvinghe van Voet himself uit 1753 en de Geschiedenis van Culemborg van J. Kalkhoven uit 1890. Beide zijn op de website te vinden bij de rubriek e-boeken. We nemen nu een derde klassieker onder handen: Culemborg, beeld van een stad uit 1988, geschreven door Piet Beltjes en Peter Schipper.

Bijeenkomsten: donderdag 12 september, vrijdag 18 oktober en maandag 18 november 2019 van 19.30 tot 21.30

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘zij/hij’.
De hele maand is (tijdens openingstijden) bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel de mini-expositie ‘Vrouw van Toen’ te zien. Elke week is er een activiteit.

kenk

Petronel Mulder heeft eerder het boek Kracht en Vriendschap Culemborg, 1882–2010 uitgegeven en binnenkort verschijnt Kunst en Kracht 1917–2010.

01 verhofstadt voorblad
23 juli 2019 bestaat het grote orgel in de Grote of Barbarakerk 300 jaar. Op een paneel boven de speeltafel van het orgel is de volgende tekst aangebracht:

informal roman

Bij gelegenheid van dit jubileum vindt een festival plaats met op elke avond muziekuitvoeringen. Een feestelijk openingsconcert en een groots slotconcert markeren de verschillende activiteiten. Tijdens dit festival worden stoelen en banken in de kerk naar het orgel gedraaid: het orgel moet niet alleen gehoord, maar ook gezien worden! Elk concert wordt tevoren ingeleid: de muziek die tot klinken komt wordt eerst voor de luisteraar toegankelijk gemaakt. Tijdens het openingsconcert spreken burgemeester Gerdo van Grootheest en stichtingsvoorzitter Anthony Zielhorst.

vianen copy

Klik hier voor de kaart en de routebeschrijving (pdf).

Het thema van de fietstocht: de kerken van de beroemde architect Alfred Tepe (1840-1920) in de omgeving van Culemborg. In Nederland zijn naar zijn ontwerp meer dan 70 kerken gebouwd, vooral in het Aartsbisdom Utrecht. Na Pierre Cuypers (Rijksmuseum, Centraal Station Amsterdam) was hij de belangrijkste architect van de neogotiek in Nederland.

Subcategorieën

De boekenlijst met alle boeken die wij in de bibliotheek van Voet ter beschikking hebben voor onze leden. Met de zoekfunctie van uw browser (Cntrl-f) kunt u de inhoud doorzoeken.

fransche school theater de fransche school De lezingen van Voet worden gehouden in Theater De Fransche School, Havendijk 1. Ze beginnen om 20:00 uur, om ongeveer 21:00 uur is er een koffie- en theepauze en de lezingen worden afgesloten rond 22:30. De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Alles tenzij anders aangegeven in de beschrijving van de lezing.

Wat deed Voet nog meer.

De agenda voor de jaarvergadering en, indien in het verleden, het jaarverslag erbij.

De agenda voor de komende tijd ziet u als u op het menu-onderdeel "activiteiten" klikt, alle activiteiten staan daar in chronologische volgorde. Wilt u specifiek iets weten over bijvoorbeeld Lezingen, klik dan op "Activiteiten" en "Lezingen". Resultaat: alle lezingen op chronologische volgorde.

Elk jaar organiseren wij 2 middag-excursies en 1 dag-excursie. De excursies worden georganiseerd door de Werkgroep Excursies. Heeft u een suggestie voor een bestemming, stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Elke tweede zaterdag van september is het Monumentendag. Culemborg pakt altijd groots uit met mooie muziek, wervelende dansgroepen, oude ambachten, interessante marktkramen en, uiteraard, prachtige monumenten.
Verslagen van bezoeken namens Voet aan andere steden en verslagen van bezoeken uit andere steden aan Culemborg. Het eventuele verslag van een excursie vindt u bij de aankondiging van die excursie.