In Activiteiten wordt beschreven wat Voet heeft gedaan en gaat doen. Bij de activiteiten die zijn gebeurd is er soms een verslag opgenomen in de beschrijving. Door een keuze te maken in de linkerkolom kunt u bijvoorbeeld alle excursies weergeven.

Klik op een foto voor een grotere weergave.

Op zaterdag 11 september 2004 werd door de toenmalige wethouder Jur Marringa in aanwezigheid van de leden van de Openmonumentendagcommissie en het bestuur van de Stichting zomerfeesten een bord onthuld waarop de stadmuren van Culemborg staan beschreven.

Na de onthulling maakte de dames Jakobs en Leenheer, resp. voorzitter en secretaris van de commissie een kanovaart op de gracht achter het weeshuis om op die manier te genieten van de gerestaureerde stadsmuur.

Het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden en het Elisabethweeshuis bezetten met 90 andere standhouders een kraam op de Historische Markt van Culemborg.

In 1987 werd, in navolging van Frankrijk, de 'Open Monumentendag' in Nederland geïntroduceerd. De deuren naar ons gebouwde culturele erfgoed moesten ontsloten worden, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.

Op Open Monumentendag 2008 zal alles draaien om Sporen. Sporen is een breed thema waarvan in elke gemeente in Nederland aanknopingspunten te vinden zijn, en die in elke gemeente zijn eigen vorm zal krijgen. Sporen zijn buiten, in het landschap te vinden, maar ook in steden en dorpen, in stratenplannen en in monumenten zelf.

Nederland mag dan vrijwel geen stadsboer meer rijk zijn, aan stadsboerderijen is geen gebrek. Ze zijn er in alle maten en soorten, maar één kenmerk hebben ze gemeen: aan de voorkant 'zie je het er nauwelijks aan af'.

Op verzoek van de Gemeente Culemborg heeft Voet een boekje samengesteld voor Open Monumentendag, op 8 september 2001.

zaterdag 8 september 2001

Vele Voetleden hebben zich ingezet om dit jaar met een bijzonder mooie uitgave te komen. De aandacht gaat dit jaar uit naar wonen en interieur.

Deze opnames zijn in Culemborgse woningen gemaakt.

In het uitgeven boekje wordt aandacht besteed aan 10 Culemborgse woningen en aan zaken die betrekking hebben op het wonen in Culemborg.

Tevens is een wandeling opgenomen langs deze panden in de stad.

De Open Monumentendag is in Culemborg elk jaar weer een groots opgezet festijn, tientallen vrijwilligers werken er aan mee.

Het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden heeft twee "hoffotografen", de heren De Heus en Blokland, en die wilden een bijdrage leveren om al die vrijwilligers te bedanken.

Open Monumentendag is in Culemborg een heel spektakel en, het lijkt onmogelijk, tegelijkertijd een toonbeeld van rust. Er zijn geweldig veel dingen te doen, een heleboel verenigingen laten zich van hun beste kant zien, monumenten zijn uiteraard opgepoetst, dansgroepen zetten hun beste beentje voor, maar er is geen achtergrondmuziek. Dat is steeds weer een bijzondere ervaring. Klim op de toren van de Barbarakerk en zie dat Culemborg een prachtige stad is. Hieronder staat het hele programma van de Open Monumentendag in Culemborg.

Thema: de smaak van de 19e eeuw

Vrijdagavond 10 september begint Open Monumentendag in Culemborg met twee lezingen over het thema ‘De smaak van de negentiende eeuw’.
De lezingen worden gehouden in de Luthersekerk in de Achterstraat 2.

Prachtig weer, de hele dag lekker zonnetje. Aan het eind van de dag een preuvenement op de Varkensmarkt waar alle Kuilenborgers en Culemborgers elkaar konden treffen (en dat ook deden, de hele markt zat vol).

Voet heeft er 12 nieuwe leden bij, en dat kwam natuurlijk door het zonnetje. Het waren 12 goedgemutste zongebruinde leden, kan niet beter.

Op 14 september is het weer Open Monumentendag in Culemborg. Eigenlijk is onze binnenstad één groot monument, al honderden jaren lang,

Onderaan dit artikel de foto's van Jan Hogendoorn en Toine van de Laar. Voor de mensen die dachten Dordrecht al te kennen, foto 13 van Jan: It's never too late to say sorry.

De kans om Dordrecht voor het eerst of opnieuw te bezoeken en een andere kijk op die stad te krijgen.

We hebben gespecialiseerde collega's van de Historische vereniging Dordrecht voor u gevonden om de rondleiding te verzorgen.

Dordrecht is ouder dan onze stad Culemborg, het kreeg stadsrechten in 1220.

Dordrecht werd voor het eerst vermeld in een tekst uit de twaalfde eeuw, toen de stad nog werd aangeduid als Thuredrech. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich als belangrijke handelsstad en stapelplaats en was het een van de zes grote steden van Holland Later nam het belang van de stad af, maar de binnenstad herinnert nog altijd aan dit rijke verleden. 

 Zaterdag 28 mei zijn wij ook aanwezig op dit Middeleeuws Festival  met een eigen kraam.

Bent u geïnteresseerd in de historie van Culemborg? Neem dan een kijkje bij ons.

Nog geen lid? Meld u dan aan op 28 mei. Wij hebben dan een dijk van een verrassing voor u.

We naderen de magische grens van 800 leden, voor het eerst in de geschiedenis van onze vereniging.

Bent u het 800 ste lid? geef u op bij de kraam, misschien bent u de gelukkige!

U vindt ons op de Varkensmarkt van 14.00 uur - 20.00 uur.

Kom kijken!

 

 

redichemse waardZoals u ongetwijfeld in de stad hebt gezien, op 25 mei om 19:30 uur (deuren open 19:00 uur) is er een bijeenkomst in de raadszaal van het stadhuis. Verschillende organisaties uit Culemborg zullen kort vertellen over de waarde die de Redichemse Waard voor hen vertegenwoordigt. Voet wordt vertegenwoordigd door de Werkgroep Archeologie, bestaande uit Channa Cohen Stuart, Jan Hogendoorn, Connie Veer en Jaap Borggreve.

Voet organiseert voor de derde keer een puzzelfietstocht, op zaterdag 21 juni . De rit is ongeveer 25 kilometer lang en is uitgezet in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Tull en 't Waal.

Verslag leest u hier

Elke zomer organiseert Voet een fietsroute die u langs historische plaatsen in de omgeving leidt. Deze keer is dat Wijk bij Duurstede. Het is een puzzeltocht, dus de route is geheim, het enige dat wij verraden is waar u moet beginnen en wat u zoal staat te wachten.

Foto's staan onder aan dit artikelVoet organiseert op zaterdag 22 juni 2013 alweer de achtste historische fietstocht, deze keer naar de Vijfheerenlanden, ten westen van de Diefdijk.

Steeds meer mensen gebruiken tegenwoordig een elektrische fiets. Deze fietsers kunnen kiezen voor een langere route dan de doorsnee-fietser. Daarom zijn 3 routes uitgezet. Een van 25 kilometer, een van 32 kilometer en een van 50 kilometer. Voor elck wat wils.

fietsfotoos

Dit jaar is weer een mooie fietstocht uitgezet in het inundatiegebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Linge. U kunt kiezen uit 2 ritten, een van 30 en een van 50 kilometer. Dus voor elk wat wils

Voet organiseert voor de tweede keer een puzzelfietstocht, op zaterdag 16 juni . De rit is ongeveer 20 kilometer lang

Voet organiseert voor de eerste keer een puzzelfietstocht.
De rit is ongeveer 20 kilometer lang en is uitgezet binnen de grenzen van het Graafschap Culemborg.

Het bewijs is geleverd: als Voet iets organiseert is het mooi weer. Op 12 juni was het somber en regenachtig, op 14 juni was het regenachtig en somber, maar op 13 juni, de dag van de Historische Fietstocht, was het zonnig, strakblauwe lucht en vrijwel windstil.

Op 12 juni 2010 wordt opnieuw de historische puzzelfietstocht gehouden. Het is het vijfde jaar dat Voet die fietstocht organiseert, een lustrum dus. Vorige jaren hebben wij het noorden, het westen en het oosten van Culemborg bezocht. Goede puzzelaars weten dus al waar ongeveer deze fietstocht naartoe zal leiden.

Kort verslag van deze fietstocht: wij rekenden op mooi weer, want dat is het altijd, en het regende zomaar. En niet zo'n beetje ook. Kortom, van de ongeveer 80 deelnemers waarop wij rekenden kwamen er welgeteld 3 opdagen om de fietstocht eens gezellig uit te rijden. Wij kunnen nu dus bij wijze van uitzondering alle deelnemers bij naam noemen. De drie onversaagde helden zijn: Joop Bartelds, Hugo Eigenraam en Louis Raetsen. Een verslag van hun ontberingen is er niet, maar het gerucht gaat dat zij alledrie veilig zijn weergekeerd....

Alweer vijf jaar organiseert Voet in de zomer een puzzelfietstocht waar veel mensen met plezier aan deelnemen. Het zijn er elk jaar meer, wij gaan er dus mee door. Deze keer gaan we richting Leerdam.

Elke eerste zaterdag van de maand, vanaf april tot en met oktober, maken de stadsgidsen met u een wandeling langs de bezienswaardigheden in Culemborg. Loop een uurtje mee en zie dat het een prachtige stad is. Maar vergeet de omgeving van de stad niet. De site Groene Wissels beschrijft wandelingen die beginnen en eindigen bij een NS station. Ook dat van Culemborg. Bezoek de website van onze stadsgidsen.

bunker langs de tocht

Verslag

Op de Goilberdingerdijk, op weg naar het startpunt voor de fietstocht, hebben drie Voetleden ook nog even een goede daad verricht. Een medewerker van de PTT zat klem tussen de post van een hek en een auto die langzaam van de dijk was afgerold. Ze hebben, samen met de bewoner, die overigens juist een brief had ontvangen van het Tielse ziekenhuis, de auto teruggeduwd en zo de PTT medewerker uit zijn benarde positie bevrijd. Jammer genoeg, geen foto's van dit voorval, daar waren ze te druk voor. Wel foto's van de tocht, druk op Lees Meer..

Stellingmolen Oog in 't Zeil, CothenDit jaar gaat de fietstocht in noordelijke richting, zorg er dus voor dat u pontgeld meeneemt.

De route is uitgezet met behulp van knooppunten. Naast het onderweg beantwoorden van 10 vragen over historische onderwerpen, het is tenslotte een historische fietstocht, worden twee kleinschalige musea aangedaan waarbij aandacht wordt geschonken aan de Tweede Wereldoorlog en het boerenleven. Al met al een mooie en leerzame tocht.

Het speelhuijs, nu een tuinhuisjeKun je een verhaal maken over een stukje grond en de bebouwing daarop? En het ook nog een beetje boeiend houden? Ja, dat kan, als je Johan van Unen in het archief laat zoeken en het door Kees van de Vate laat vertellen. Het verhaal begint vóór 1760 met een klein huisje tussen de tuinen, het Speelhuijs buijten Hoffpoort aan de Dreef.

Pieter Bruegel

Volgeboekt

Als een vervolg op de lezing die Hans Saan geeft op 17 november hebben wij een rondleiding voor u gearrangeerd op de tentoonstelling De heksen van Bruegel in het museum Catharijneconvent in Utrecht.
Die rondleiding begint om 13:30 en duurt 1 uur, wij hebben gereserveerd voor 2 groepen van elk 20 personen.

Wij gaan er vanuit dat de meeste deelnemers een Museumkaart hebben, wij berekenen dus alleen kosten voor de rondleiding en wel 2,75 euro per persoon. U kunt zich uitsluitend inschrijven door €2,75 over te maken onze bankrekening NL90 INGB 0005 023 582 t.n.v.Genootschap A.W. K. Voet van Oudheusden.

Neem uw agenda ter hand en boek de volgende dagen (let op: vrijdag 23 januari is geen vergissing, die lezing is echt op 23 januari en dat moet omdat het een heilige betreft; Sint Emerentiana, maar dat wist u natuurlijk al). Meer informatie over lezingen en excursies volgt zodra die beschikbaar is.

De lezing van 13 april is gewijzigd.

Neem uw agenda ter hand, want hieronder staat in een tabelletje wanneer uw genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden iets organiseert dat de moeite waard is.

Neem uw agenda ter hand, want hieronder staat in een tabelletje wanneer uw Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden iets organiseert dat de moeite waard is. Er staat nog een lezing open en daarvoor hebben wij twee mogelijkheden. Komt goed en wordt zeker interessant.

Neem uw agenda ter hand en boek de volgende dagen (let op: donderdag 23 januari is geen vergissing, die lezing is echt op 23 januari en dat moet omdat het een heilige betreft (Sint Emerentiana, maar dat wist u natuurlijk al). Meer informatie over lezingen en excursies volgt zodra die beschikbaar is.

Opnieuw uitgebreid, nu met foto's van Gerard de Heus (de laatste 6)

Huis Doorn is bekend omdat de Duitse keizer Wilhelm II daar heeft gewoond. Koningin Wilhelmina was verre familie van hem, zijn 'cousine'. De keizer kwam naar Nederland om asiel te zoeken, de geallieerden wilden hem aan het einde van de Eerste Wereldoorlog arresteren als oorlogsmisdadiger.

kinderen met vlaggetjesTot onze spijt heeft Hans Saan zijn lezing over Jeroen Bosch moeten afzeggen in verband met ziekte. Maar tot onze geruststelling kan ons bestuurslid Jan Hogendoorn een lezing houden over 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, een lezing die hij al verschillende keren heeft gehouden voor andere historische verenigingen.

thumbnail voor de ANWB prijs Met de boeken over schilderijen als  “De spreekwoorden” en “De kinderspelen” van Pieter Bruegel (1525- 1569) is een flinke boekenplank te vullen. Ze bevatten beide een groot aantal kleine scènes, waarvan de betekenis niet altijd zonder meer duidelijk is. In de loop van de tijd zijn veel hypotheses over die schilderijen als geheel en over de details geopperd.  Die veelheid van interpretatiemogelijkheden is op zich al opmerkelijk. Vermoedelijk hadden ze ook voor zijn tijdgenoten een dubbele bodem.

In deze lezing vertel ik eerst een en ander over de tijd van Bruegel, over zijn leven en over ander werk van zijn hand. Hij leefde in de turbulente periode voor en tijdens het begin van de tachtigjarige oorlog. Sommigen zien zijn schilderijen dan ook als politieke prenten.

thumbnail voor de ANWB prijsIn de zomer van 1566 raakten de gemoederen overal in de Nederlanden oververhit. De Beeldenstorm greep razendsnel om zich heen en het Spaanse bewind in Brussel wankelde op haar grondvesten. Een antwoord van koning Filips II kon niet uitblijven: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva, met een leger om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde Alva een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten. Ook Culemborg ontsnapte niet aan de Beeldenstorm. Op 14 september 1566 begonnen de vernielingen in de stad. In de Sint-Barbarakerk werd bijvoorbeeld geen altaar heel gelaten. Graaf Floris van Pallant was persoonlijk bij de Beeldenstorm betrokken en voerde de hostie aan zijn papegaai.

gasthuistorenVOL! Inschrijving gesloten.

Lees dit stukje uit het boek 'Madame Manet' van Ton van Kempen en Nicoline van de Beek. Lees het hele boek, dan weet u de weg in Zaltbommel en leert u een heleboel over 'Muziek en Kunst in het Parijs van de Impressionisten'. Het geeft u ook een goed excuus om u direct in te schrijven voor deze excursie, als u daar al een excuus voor nodig hebt. Het stukje gaat over de manier waarop Frans Liszt de stad Zaltbommel ontdekt en wordt verteld aan Madame Manet door een fictieve journalist:

Franz List zou met een stoomboot over de Waal zijn gevaren. (...) Liszt is in de ochtend van 19 november 1842 samen met de Italiaanse tenor Giovanni Battiste Rubini uit Nijmegen vertrokken met een bateau à vapeur. Ze voeren naar 's Gravenhage, om daar een optreden voor de koninklijke familie te verzorgen. (...)
De stoomboot zou op de bewuste zaterdagochtend langs Zaltbommel zijn gevaren. Uw vader, stadsklokkenist van de Gasthuistoren, speelde op het carillion.

portret yvonneOp 24 september 2015 werd Yvonne Jakobs, oud-voorzittter en erelid van ons genootschap, geïnterviewd op SRC fm. Hier is het hele interview te beluisteren. Inclusief de door haar zelf gekozen muziek duurt dit interview 53 minuten en 46 seconden.

boek wilhelmusOnder aan dit artikel vindt u een video waar u kunt horen en zien hoe Voet-leden het Wilhelmus zingen. Op het orgel professioneel begeleid door ons kersverse bestuurslid Ben Holtkamp. Dat is na een enthousiaste lezing door Cor Visser en zijn echtgenote Akki, waarin zij uitlegden hoe de verschillende coupletten van ons volkslied betekenen en zich tot elkaar verhouden. Een gedrukte versie van het Wilhelmus vindt u hier. Een samenvatting van de lezing vindt u hier.

Subcategorieën

De boekenlijst met alle boeken die wij in de bibliotheek van Voet ter beschikking hebben voor onze leden. Met de zoekfunctie van uw browser (Cntrl-f) kunt u de inhoud doorzoeken.

fransche school theater de fransche school De lezingen van Voet worden gehouden in Theater De Fransche School, Havendijk 1. Ze beginnen om 20:00 uur, om ongeveer 21:00 uur is er een koffie- en theepauze en de lezingen worden afgesloten rond 22:30. De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Alles tenzij anders aangegeven in de beschrijving van de lezing.

Wat deed Voet nog meer.

De agenda voor de jaarvergadering en, indien in het verleden, het jaarverslag erbij.

De agenda voor de komende tijd ziet u als u op het menu-onderdeel "activiteiten" klikt, alle activiteiten staan daar in chronologische volgorde. Wilt u specifiek iets weten over bijvoorbeeld Lezingen, klik dan op "Activiteiten" en "Lezingen". Resultaat: alle lezingen op chronologische volgorde.

Elk jaar organiseren wij 2 middag-excursies en 1 dag-excursie. De excursies worden georganiseerd door de Werkgroep Excursies. Heeft u een suggestie voor een bestemming, stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Elke tweede zaterdag van september is het Monumentendag. Culemborg pakt altijd groots uit met mooie muziek, wervelende dansgroepen, oude ambachten, interessante marktkramen en, uiteraard, prachtige monumenten.
Verslagen van bezoeken namens Voet aan andere steden en verslagen van bezoeken uit andere steden aan Culemborg. Het eventuele verslag van een excursie vindt u bij de aankondiging van die excursie.