In Activiteiten wordt beschreven wat Voet heeft gedaan en gaat doen. Bij de activiteiten die zijn gebeurd is er soms een verslag opgenomen in de beschrijving. Door een keuze te maken in de linkerkolom kunt u bijvoorbeeld alle excursies weergeven.

familie baarsIn het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseert Bibliotheek Rivierenland in samenwerking met ons Genootschap op woensdag 8 oktober de lezing 'Kinderen van de Oorlog'. De lezing, die gegeven wordt door Gonda Scheffel-Baars uit Tricht, start om 20.00 uur en vindt plaats in de Lutherse Kerk, Achterstraat 2 in Culemborg.

luchtfoto kasteel amerongenOnze Werkgroep Excursies heeft weer een mooie excursie voorbereid, een uitje naar Kasteel Amerongen. Het kasteel is recent op een prachtige manier gerestaureerd, de tuin is ronduit geweldig en de werkgroep heeft naast een bezoek aan het kasteel ook een mooie wandeling door Amerongen gekoppeld. Aan de collectie van het kasteel kunt u moeiteloos een hele week besteden, dus zoals alle goede excursies is ook deze te kort. Zo heeft u een goede reden om nog eens een bezoek te brengen.

Kasteel Amerongen heeft een bewogen geschiedenis, deels beschreven in de lezing door Jan Hogendoorn na de jaarvergadering op 11 maart. Die geschiedenis begint bij Floris V, graaf van Holland die in 1296 werd vermoord. Het kasteel wordt verschillende keren verwoest en weer opgebouwd. In 1763 werd het bijvoorbeeld door de Franse troepen met takkenbossen in brand gestoken.

cor en gerard in utrecht

Gerard de Heus en Cor van Blokland

Vorig jaar heeft ons lid Cor van Blokland zijn fotomateriaal in de vorm van foto's en dia's overgedragen aan Voet. Wij zijn bezig ze te rubriceren en als u zin heeft om daarbij te helpen dan hoort onze secretaris dat graag van u (0345-530608).

Ook ons inmiddels overleden lid Gerard de Heus heeft zijn collectie ter beschikking gesteld van ons genootschap.

vermoedelijk zelfportret jeroen boschDeze lezing wordt gehouden door Hans Saan, de voorzitter van het Museum Elisabeth Weeshuis. Hij weet op een boeiende wijze het leven en de werken van Jheronimus Bosch te ontrafelen.
Iedereen kent wel enige van zijn "bizarre" werken. Zijn manier van schilderen spreekt nog steeds heel veel mensen aan. Zijn schilderijen vindt u in alle belangrijke musea in Nederland: Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam,

velehanden.nl logoVele handen maken licht werk, en daar gaat het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) gebruik van maken.
Het doel is om alle bevolkingsregisters in het gebied van het RAR digitaal te ontsluiten en op naam te indezeren. Dat is een enorme hoeveelheid werk, want het gaat hier over de periode 1820 tot 1940, en over 21 gemeenten met samen 650 registers.

kasteel amerongen De lezing volgend op de jaarvergadering zal gaan over kasteel Amerongen

De jaarvergadering begint om 19:30, zaal open om 19:00 uur. De lezing begint na de jaarvergadering om ongeveer 20:30. Plaats is, zoals altijd, de Evangelisch Lutherse kerk aan de Achterstraat 2 in Culemborg.

Neem uw agenda ter hand en boek de volgende dagen (let op: woensdag 23 januari is geen vergissing, die lezing is echt op 23 januari en dat moet omdat het een heilige betreft (Sint Emerentiana, maar dat wist u natuurlijk al).

kalligrafie, het woord gekalligrafeerdIn het Regionaal Archief Rivierenland, dus warm en droog, is op zaterdag 30 november een historische markt. De historische verenigingen uit de omgeving staan er met ieder een eigen marktkraam. Het Regionaal Archief zelf verkoopt boeken en kranten die ze dubbel heeft uit de collecties van het RAR en het Streekarchief Bommelerwaard.

vermoedelijk zelfportret jeroen boschUitgesteld Deze lezing wordt gehouden door Hans Saan, de voorzitter van het Museum Elisabeth Weeshuis. Hij weet op een boeiende wijze het leven en de werken van Jheronimus Bosch te ontrafelen.
Iedereen kent wel enige van zijn "bizarre" werken. Zijn manier van schilderen spreekt nog steeds heel veel mensen aan. Zijn schilderijen vindt u in alle belangrijke musea in Nederland: Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam,

afbeelding van schip de blauwe beverVaar met de Blauwe Bever, de excursieboot van het Utrechts Landschap, naar het onbekende Fort bij Everdingen. Een unieke kans om dit nog altijd gesloten fort eens van binnen te ontdekken. Fort bij Everdingen was ooit onderdeel van de hoofddefensie van Nederland, de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Wapen van de heren van AmeideFoto's onderaan het artikel. Het wapen links is vervangen door een ander wapen, namelijk het echte wapen van Ameide. Lees hier waarom en hoe dat zit.

Deze dag gaan wij op bezoek in Ameide. Onze werkgroep excursies heeft contact gelegd met de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven, de mensen die het kunnen weten. Dan weten wij zeker dat u het echte verhaal te horen krijgt.
Dat echte verhaal begint in het oude Raadhuis, dat gaan wij bezichtigen en daar wordt ingegaan op de geschiedenis van Ameide. U hoort dan dat Ameide in 1277 stadsrechten kreeg van Floris V, en dat mag ons Culemborgers tot enige nederigheid stemmen, Culemborg kreeg pas stadsrechten in 1318.

Vrede van utrechtPrecies 300 jaar geleden is de Vrede van Utrecht gesloten, een keerpunt in de wereldgeschiedenis. Vreemd genoeg staat Utrecht in het buitenland vaak bekend om deze Vrede, maar is hij hier, zelfs in Utrecht, nauwelijks bekend. In 1713 ondertekenden diplomaten uit heel Europa in Utrecht een verdrag, waarmee een einde kwam aan een reeks bloedige oorlogen, die Europa twee eeuwen lang had geteisterd: de Vrede van Utrecht.

gestoofde jutteperen op een schaaltjeOp het gevaar af dat dit de beste jutteperenwebsite van Nederland wordt volgt hier een recept om jutteperen te stoven.

Oude fruitrassenU bent nu te laat, maar bekijk de foto's onderaan dit artikel en zie hoe sommige Voet-leden zich gedragen als een appel in een kist.

Toegegeven, het is op korte termijn, maar daarom niet minder interessant. Wij brengen een bezoek aan het fruitbedrijf van Toon Vernooij in Cothen. Toon heeft vorig jaar een lezing gehouden over oude fruitrassen, dat was op 20 november 2012. Toen is ook beloofd dat we een bezoek konden brengen aan zijn bedrijf.

Fotoverslag aan het einde van dit artikel.

Aan het einde van de tekst is een film toegevoegd die laat zien hoe het Russische fregat Shtandart het dok binnenvaart. Begeleid door Russische muziek uiteraard.

Foto Vesting Hellevoetsluis Wij gaan naar Hellevoetsluis aan het Haringvliet, en het wordt een maritiem gebeuren. Maakt u zich geen zorgen, u heeft geen zwemdiploma nodig, maar de vesting van Hellevoetsluis ligt aan het Haringvliet. U wordt dus getrakteerd op weidse vergezichten. Wij leiden u ook rond in een droogdok dat is ontworpen door Jan Blanken, dezelfde Blanken die ook de waaiersluizen voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft ontworpen.

plattegrond werk aan het spoelOp deze avond heeft u de kans om de mooiste archiefstukken van Culemborg in het echt te zien bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel.

Het eerste gedeelte van het programma zal bestaan uit een lezing waarin de geschiedenis van het Regionaal Archief Rivierenland centraal staat.

eod wapenZoals u ongetwijfeld begrijpt willen wij graag dat onze excursie naar Hellevoetsluis, op 25 mei 2013, zonder problemen verloopt. Daarom hebben wij besloten de politie opdracht te geven een grondig onderzoek te doen naar eventueel achtergebleven projectielen, het is tenslotte een marinehaven. En kijk aan, daar is er eentje gevonden. Conclusie: u kunt veilig mee met ons.

Tijdens baggerwerkzaamheden op 7 maart 2013 in de Industriehaven in Hellevoetsluis is donderdag een explosief gevonden. De politie meldt op Twitter dat het om een granaat gaat. Het projectiel is 70 centimeter lang en 24 centimeter breed.

De omgeving van de vindplaats is afgezet. De Explosieven Opruimingsdienstdienst Defensie is opgeroepen om het voorwerp te onderzoeken. Klik hier voor het officiële bericht en foto's van de politieagent die het explosief kietelt met een takje.

fragment schoolplaat isingsEen van de belangrijkste gebeurtenissen in de Europese geschiedenis is de Franse Revolutie in 1789. Het was een keerpunt in de strijd om de macht tussen de adel en het volk, een strijd die met veel bloedvergieten gepaard ging. Minder bekend is de opstand, die in de Noordelijke Nederlanden plaats vond in de periode 1780-1795, van de patriottenbeweging. Ook daar ging het om de macht, die al eeuwenlang bij de regenten, de aristocratie en de Oranjes lag. Vooral gegoede burgers eisten meer invloed op het bestuur. Uiteindelijk zou dit leiden tot de omwenteling in 1795, waarbij de democratie (nog wel in bescheiden mate) haar intrede deed.

foto hondenkarOp 19 februari, na de Algemene Ledenvergadering, is er een lezing over Hondenkarren door de heer Bert Willemen uit Rijen. Hij heeft van honden en hondenkarren een hobby gemaakt en hij kan er uren over vertellen. Dat hebben wij al ervaren toen wij de afspraak met hem maakten, dus maakt u zich geen zorgen, Bert heeft een boeiend verhaal en hij brengt het zeer enthousiast.

lezing over oude fruitrassenToon Vernooij , telg uit een roemrucht geslacht van fruittelers in de Kromme Rijnstreek heeft als hobby het kweken van oude, vergeten en verdwenen fruitrassen. Op 20 november neemt hij ons mee in de intrigerende wereld van het fruit. Voor de lezing zal hij de fruitrassen determineren die te vinden zijn in de Armenboomgaard, ten westen van Werk aan het Spoel. Over het kweken van oude, maar ook de nieuwe rassen komen we veel te weten, in woord, in beeld, maar ook in smaak. Toon Vernooij neemt een aantal oude en nieuwe rassen mee om te proeven en te kunnen vaststellen of "het vroeger beter was". Kortom... een lezing om op te eten!!

Op de foto links ziet u dat na de lezing Jan Hogendoorn Ingrid Marie mee naar huis neemt, zij was onweerstaanbaar.

VoetstukRoger Klaassen is de ontwerper van de omslag van het jubileumnummer van Voet van Oudheusden. Voor deze ene keer nu niet een Voetnoot maar, heel toepasselijk, een Voetstuk. Alle leden krijgen het binnenkort in de brievenbus. Roger ontwierp ook de kleurplaten voor de kleurwedstrijd.
Op 13 oktober hebben wij ons 75-jarig bestaan gevierd met een geweldig feest in de Grote Barbara. Foto's vindt u elders op deze website.

Maar Voet is natuurlijk niet de enige vereniging die een respectabele leeftijd heeft bereikt.

In de e-mail over deze lezing staat dat hij wordt gehouden in de Achterweg 2. Dat is fout, het moet zijn Achterstraat 2!

Het is inmiddels 67 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd, maar de Tweede Wereldoorloag staat nog volop in de belangstelling. Terecht eigenlijk, het waren donkere jaren, maar los van alle ellende zijn het vijf zeer bewogen jaren uit onze recente geschiedenis geweest. Er valt genoeg over te vertellen en er zijn genoeg gebeurtenissen waarop wij kunnen reflecteren.
Bij Drukkerij Verschoor weten ze er ook van mee te praten. Allereerst dook een paar maanden geleden een fotoboek op van de Luchtafweerartillerie die was gelegerd bij Huize Den Bol aan de Beusichemse dijk u leest er meer over op www.oorlogsslachtoffersculemborg.nl ,

afbeelding wapen van asperenHet is al een hele tijd geleden dat we met Voet in Asperen zijn geweest. Een paar jaar geleden dachten wij een mooie excursie te kunnen organiseren naar Asperen, maar toen bleek dat de kerk gerestaureerd werd en hebben we dat allemaal maar uitgesteld totdat die restauratie voltooid zou zijn. En zowaar dat is nu het geval, hij staat weer keurig bij, helemaal opgepoetst om ons op passende wijze te ontvangen. De waaiersluizen zijn inmiddels ook gerestaureerd, gaan we ook bekijken.

Voor de foto's: druk op 'lees meer'.

Het Utrechts Schisma was tussen circa 1425 en 1449 een crisis waarin grote verdeeldheid heerste over wie de rechtmatige bisschop van Utrecht was.

Drs R. Geertzen, lid van ons genootschap zal uitgebreid aandacht schenken aan deze voor Culemborg zo belangrijke periode in de 15e eeuw.

De opvolgingsstrijd spitste zich toe op Zweder van Culemborg en diens broer aan de ene kant, en aan de andere kant Rudolf van Diepholt. Na de dood van de Utrechtse prins-bisschop Frederik van Blankenheim in 1423, brak een strijd los rond zijn opvolging. Hoewel paus Martinus V in eerste instantie de bisschop van Spiers Rhabanus van Helmstatt als kandidaat beoogde, verkoos men in het Sticht Utrecht de Osnabrückse proost Rudolf van Diepholt, die ook door de Hoeken werd gesteund. Zweder van Culemborg werd in 1425 zijn tegenstander nadat hij door de paus was benoemd tot bisschop van Utrecht.

Deze video duurt 3 uur en 5 minuten, dus als u hem helemaal wilt zien moet u even wat tijd vrijmaken. Wilt u korte stukjes terugzien dan kunt u gebruik maken van de inhoudsopgave onder de 'Lees meer..'

Bij Voet is het handig een agenda bij de hand te hebben, wij organiseren van alles en het is allemaal interessant. Sterker nog: dit jaar bestaan uw genootschap 75 jaar. Er zijn niet zoveel dominees die uitpakken, maar let dit jaar op Ds. Aernout Walraed Karel Voet van Oudheusden! Hieronder een tabelletje met dagen waarop wij iets organiseren.

Beschrijving en foto's van de excursie naar Schoonhvoen. De foto's worden aangevuld zodra wij er meer hebben ontvangen. Hieronder de foto's van Tanja Moody.

Op zaterdag 13 oktober 2012 viert het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden haar 75-jarig jubileum. Dit heugelijke feit vindt plaats in Culemborg. Aanvang 13.00 uur, einde ongeveer 17.30 uur.

De werkgroep heeft Paul Schnabel, socioloog, directeur van het Centraal Cultureel Planbureau en begenadigd spreker, bereid gevonden een toespraak te houden.

Hier leest u het programma.

Mede als gevolg van het grote aantal aangemelde deelnemers hebben wij besloten dat het evenement zal plaatsvinden in de Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4, 4101 CB Culemborg. U kunt zich aanmelden via onze e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kunt u een briefje in de bus doen bij Christine de Wit, Zandstraat 35, Culemborg, met de hierboven vermelde gegevens.

Mocht u nog vragen over de inschrijving hebben dan kunt u altijd contact met mij opnemen, tel. 0345-519926. Wij hopen u allen op 13 oktober te begroeten!

Namens de werkgroep Jubileum,

Christine de Wit

Vanmiddag 5 oktober zijn in het Museum Elisabeth Weeshuis de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de kleurplatenwedstrijd. In onderstaande presentatie ziet u de tekeningen die de jury heeft verkozen en de namen van de winnaars.
Ben je een van de winnaars? Aan het einde van de presentatie kun je het hele verhaal naar je oma en opa sturen, vinden ze hardstikke leuk. Er staan ook foto's van de prijsuitreiking.

Drs Juliette Jonker-Duynstee is kunsthistorica en ze woont in Vreeland, in het gebied dat zij bij deze lezing bespreekt. Zij heeft voor u een boeiend verhaal over de ontwikkeling van de buitenplaatsen langs de Vecht. Wie bouwden deze huizen en waarom? Hoe werden ze bewoond en door wie? Wat vinden we nu nog terug van de oude glorie? Een reis door de tijd langs deze kenmerkende huizen van de Vechtstreek.

bus voor VoetAls u op de foto hierboven klikt wordt die gedownload in het oorspronkelijke formaat, kun u een geweldige afdruk van maken.

Op maandag 4 juni nog meer foto's gekregen en op de website gezet, en nu, 30 juni alweer meer foto's, nu van Louis Raetsen. Vers van de pers, de foto's van Jan en Lianne Hogendoorn en Toine van de Laar.

Klik hieronder op de eerste foto en door links of rechtsboven in de foto te klikken bladert u door het hele album heen.

Programma van de jubileumbijeenkomst ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden in de Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4 te Culemborg op 13 oktober 2012.

12.45Kerk open, ontvangst met koffie/thee en gebak
13.30Welkom door de dagvoorzitter Hans Saan
13.40 Jubileumspeech door de voorzitter mevr. Y. E. Jakobs-Lommers
14.10 Gelukwensen
14.20 Optreden van het Koperkwintet Pieter Aafjes
14.35 Pauze met cultureel historische markt
15.15 Lezing “Met grote Voetstappen door 75 jaar Nederland”. door prof Dr P. Schnabel, directeur van het Sociaal-Cultureel Planbureau
16.00 Optreden door het Marcantus Vocaal Ensemble met liederen van Mendelsohn, Elgar en tenslotte…. een wereldpremière
16.25 Afronding van het programma
16.30 Receptie
18.00 Kerk dicht

Onderstaande foto's zijn van Tanja Moody en Jacob Jan van Baalen en Gerard de Heus (laatst toegevoegd).

plaatje ijsselstein

Foto's staan aan het einde van het artikel

Met IJsselstein hebben wij een band die wordt ondersteund door engelen. Wilt u weten hoe dat eruit ziet, ga dan mee op zaterdag 15 september. Dan opent de vestingstad IJsselstein haar poorten, speciaal voor de leden van Voet van Oudheusden.
Deze meer dan 700 jaar oude stad is vanouds de toegangspoort tot de Lopikerwaard. Het kent een geschiedenis met veel geweld in de eerste 200 jaar van haar bestaan, zo maakte Utrecht de stad in 1418 met de grond gelijk.

In het Bocholter-Borkener Volksblatt nummer 128 van 4 juni 2012 verscheen een verslag van het bezoek dat wij op 2 juni aan Werth hebben gebracht. Wij zijn zeer vereerd. Dank aan Johann Radstaak die ons dit artikel toestuurde.

John WattileteLet op: in verband met de verwachte grote belangstelling wordt deze lezing gehouden in 'De Open Hof', Beethovenlaan 2, 4102 BM Culemborg. Zegt het voort!

De spreker van deze avond: President van de RMS, John Wattilete.

Hij is geboren in Nederland uit een Zuid-Molukse vader en een Nederlandse moeder. Hij groeide op in de Molukse wijk van de Gelderse plaats Bemmel waar hij al jong in de wijkraad kwam. Wattilete is in 1983 afgestudeerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In het dagelijks leven is hij sociaal advocaat bij het Amsterdamse advocatenkantoor Wattilete Advocaten.

Workshop Aldfaer voor gevorderden.

logo aldfaerAldfaer is het meest gebruikte stamboomprogramma in Nederland Het programma is Nederlands, gemakkelijk in gebruik en gratis, drie redenen waarom veeel mensen het zijn gaan gebruiken. Als er dan een aantal familieleden in Aldfaer zijn opgeslagen komen er vanzelf vragen, dilemma's en onduidelijkheden. Het benoemen en oplossen van deze kwesties zijn de onderwerpen van deze avond. Voorbeelden: meerdere databases, dubbelingen, groeperen / selecties, oude versies opwaarderen, kopiëren, sorteren, schrijfwijze, patroniemen, automatisch aanvullen, rapporten, het komt allemaal voorbij op deze avond.

Geïnteresseerd? kom dinsdagavond 17 april om 20:00 uur naar het Flipje- en Streekmuseum, Plein 48, Tiel. Jan Middelkoop bespreekt het allemaal.

Professor Doctor G.J. MaatProfessor dr George Maat, van huis uit anatoom, heeft het vak fysische antropologie tot grote bloei gebracht. Hij liet archeologen zien dat skeletonderzoek belangrijk kan zijn voor de reconstructie van gemeenschappen uit het verleden.

Logo NGVLogo's uit een ver verleden.

Al in een ver verleden ontstond de behoefte om eigendommen te voorzien van een persoonlijk teken. Ambachtslieden zoals steenhouwers lieten hun merk na op door hen geproduceerde werkstukken. Op graftegels en zerken treffen we ook eigendomsmerken aan.

Subcategorieën

De boekenlijst met alle boeken die wij in de bibliotheek van Voet ter beschikking hebben voor onze leden. Met de zoekfunctie van uw browser (Cntrl-f) kunt u de inhoud doorzoeken.

fransche school theater de fransche school De lezingen van Voet worden gehouden in Theater De Fransche School, Havendijk 1. Ze beginnen om 20:00 uur, om ongeveer 21:00 uur is er een koffie- en theepauze en de lezingen worden afgesloten rond 22:30. De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Alles tenzij anders aangegeven in de beschrijving van de lezing.

Wat deed Voet nog meer.

De agenda voor de jaarvergadering en, indien in het verleden, het jaarverslag erbij.

De agenda voor de komende tijd ziet u als u op het menu-onderdeel "activiteiten" klikt, alle activiteiten staan daar in chronologische volgorde. Wilt u specifiek iets weten over bijvoorbeeld Lezingen, klik dan op "Activiteiten" en "Lezingen". Resultaat: alle lezingen op chronologische volgorde.

Elk jaar organiseren wij 2 middag-excursies en 1 dag-excursie. De excursies worden georganiseerd door de Werkgroep Excursies. Heeft u een suggestie voor een bestemming, stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Elke tweede zaterdag van september is het Monumentendag. Culemborg pakt altijd groots uit met mooie muziek, wervelende dansgroepen, oude ambachten, interessante marktkramen en, uiteraard, prachtige monumenten.
Verslagen van bezoeken namens Voet aan andere steden en verslagen van bezoeken uit andere steden aan Culemborg. Het eventuele verslag van een excursie vindt u bij de aankondiging van die excursie.