In Activiteiten wordt beschreven wat Voet heeft gedaan en gaat doen. Bij de activiteiten die zijn gebeurd is er soms een verslag opgenomen in de beschrijving. Door een keuze te maken in de linkerkolom kunt u bijvoorbeeld alle excursies weergeven.

De evacuatie van het Rivierenland is één van de grootste evacuaties uit de recente Nederlandse geschiedenis. Op 31 januari 1995 en in de dagen daarna werden 250.000 mensen verplicht uit het Rivierenland geëvacueerd vanwege de gevaarlijk hoge waterstand van de Rijn, de Maas en de Waal. In het geval dat de dijken daadwerkelijk waren doorgebroken zouden vele plaatsen in de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal tot ongeveer vijf meter onder water zouden komen te staan, de eerste twee verdiepingen van uw huis.

Henk ZomerdijkKijk, dat is journalistiek: je houdt op een avond een lezing voor het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden. De zaal zit vol met geïnteresseerde toehoorders die nog de goeie vragen stellen ook, en hups, de volgende morgen sta je op de site van Omroep Gelderland.

elisabeth

Op 17 november 2019 is In Culemborg verzameld. Schilderkunst uit kasteel en weeshuis (1500-1800) feestelijk gepresenteerd. De vermogende Elisabeth van Culemborg (1475–1555) liet bij haar overlijden een grote som geld na voor de ‘regte armen’. Daarmee werd in 1560 in Culemborg een weeshuis gebouwd dat tot halverwege de twintigste eeuw dienst zou doen. In de loop der eeuwen bood het weeshuis ook onderdak aan een groeiend aantal waardevolle schilderijen.

Neem uw agenda ter hand en noteer de volgende dagen. Meer informatie over lezingen en excursies volgt zodra die beschikbaar is. Bij elk onderdeel vindt u een link naar de beschrijving zodra die informatie beschikbaar is. Alle lezingen vinden plaats in Theater De Fransche School, aanvang 20:00 uur, zaal open een half uur voor de aanvang - tenzij anders is aangegeven. De toegang is gratis.

binnenkoer Hof van Busleyden Mechelen 1870Voor zaterdag 19 mei staat een mooie excursie gepland naar het Belgische Mechelen.

De excursie naar Mechelen is volgeboekt.... We gaan!

Wie nog mee wil, kan zich op de wachtlijst laten zetten. Stuurt u daartoe een mail naar de penningmeester: penningmeester@voetvanoudheusden.nl  Hij neemt dan contact op als er afmeldingen komen.

orpheus

Georganiseerd door het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden in samenwerking met de Roos van Culemborg. Eeuwenlang hebben in Culemborg mensen gewoond, geleefd, zijn er gestorven en begraven. De Roos zet dood en sterven op de agenda. Voet doet mee. We wandelen door de binnenstad en lopen langs plekken die betekenis hebben voor het thema. Ken je de blauwe steen?

tekstWalter Lodewijk, oud-directeur van het Stadsmuseum van Harderwijk, houdt een inleiding over het leven en werk van de beroemde tekenaar Rien Poortvliet. Hij laat een selectie zien uit de duizenden tekeningen die Poortvliet voor vele boeken heeft gemaakt.

Boeken over het leven van dieren in de natuur, over kabouters, honden, paarden, voorvaderen, tradities, geschiedenis, theologie en nog veel meer. Poortvliet zag zichzelf als tekenend verteller. Zijn tekeningen deden het verhaal. Hooguit schreef hij ter uitleg een kort bijschrift.

slot zuylenSlot Zuylen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de dertiende eeuw, ligt in een prachtige, landelijke omgeving op enige kilometers afstand ten noorden van Utrecht. Nog steeds kan men zich hier zonder moeite de levensomstandigheden van een adellijke familie in vroegere eeuwen voorstellen.

werz

KAAPSTAD – Maritiem archeoloog en historicus Bruno Werz: ‘Ik ben voor 90 tot 95 procent overtuigd dat we het wrak van de ‘Haarlem’ gelokaliseerd hebben. Dit is gebaseerd op historisch, cartografisch en geologisch bewijs, maar ook op de resultaten van geofysisch onderzoek en proef opgravingen die we de afgelopen twee jaar hebben ondernomen.’

kinderstadsrechten
In 2018 vierde Culemborg 700 jaar stadsrechten. De Culemborgse kinderraad liet zich door de stadsrechten uit 1318 inspireren en stelde de Kinderstadsrechten van Culemborg op. Het document was een van de pronkstukken van de tentoonstelling ‘Oud Papier’ in het Elisabeth Weeshuismuseum.

vissenOp 9 september 1569 overleed in Brussel de kunstenaar Pieter Bruegel. Dat is dit jaar 450 jaar geleden. Reden genoeg voor een grote tentoonstelling van zijn etsen en gravures.

De schilderijen van Bruegel zijn al bekend en daarom gaan we de prenten nu eens voor het voetlicht halen en van nabij bekijken.

cinbeeld

In ons Genootschap functioneert nu al twee jaar een ‘leesclub’. In wisselende samenstelling worden boeken over Culemborg besproken. Zo namen we samen twee klassiekers door: de Historische beschrijvinghe van Voet himself uit 1753 en de Geschiedenis van Culemborg van J. Kalkhoven uit 1890. Beide zijn op de website te vinden bij de rubriek e-boeken. We nemen nu een derde klassieker onder handen: Culemborg, beeld van een stad uit 1988, geschreven door Piet Beltjes en Peter Schipper.

Bijeenkomsten: donderdag 12 september, vrijdag 18 oktober en maandag 18 november 2019 van 19.30 tot 21.30

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘zij/hij’.
De hele maand is (tijdens openingstijden) bij het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel de mini-expositie ‘Vrouw van Toen’ te zien. Elke week is er een activiteit.

kenk

Petronel Mulder heeft eerder het boek Kracht en Vriendschap Culemborg, 1882–2010 uitgegeven en binnenkort verschijnt Kunst en Kracht 1917–2010.

01 verhofstadt voorblad
23 juli 2019 bestaat het grote orgel in de Grote of Barbarakerk 300 jaar. Op een paneel boven de speeltafel van het orgel is de volgende tekst aangebracht:

informal roman

Bij gelegenheid van dit jubileum vindt een festival plaats met op elke avond muziekuitvoeringen. Een feestelijk openingsconcert en een groots slotconcert markeren de verschillende activiteiten. Tijdens dit festival worden stoelen en banken in de kerk naar het orgel gedraaid: het orgel moet niet alleen gehoord, maar ook gezien worden! Elk concert wordt tevoren ingeleid: de muziek die tot klinken komt wordt eerst voor de luisteraar toegankelijk gemaakt. Tijdens het openingsconcert spreken burgemeester Gerdo van Grootheest en stichtingsvoorzitter Anthony Zielhorst.

vianen copy

Klik hier voor de kaart en de routebeschrijving (pdf).

Het thema van de fietstocht: de kerken van de beroemde architect Alfred Tepe (1840-1920) in de omgeving van Culemborg. In Nederland zijn naar zijn ontwerp meer dan 70 kerken gebouwd, vooral in het Aartsbisdom Utrecht. Na Pierre Cuypers (Rijksmuseum, Centraal Station Amsterdam) was hij de belangrijkste architect van de neogotiek in Nederland.

2019 05 19 Voet Oudenbosch Willemstad 74aVoetreis? Nee hoor, wij gingen met de bus, maar als Reis met Voet was dit een gedenkwaardig tochtje. Iets over negenen vertrok het gezelschap Voetleden naar Oudenbosch. Onderweg kregen we al veel informatie over ons eerste reisdoel, Oudenbosch. Het bleek dat we niet direct naar de basiliek konden in verband met een uitvaart. Na een kop thee / koffie met een groot stuk appeltaart met slagroom gingen we met de gids naar de kapel van het Saint Louis instituut. Daar werd uitgelegd welke congregaties er allemaal waren geweest in Oudenbosch. Het was vroeger een onderwijscentrum voor de wijde omgeving. De kapel van het instituut wordt klaargemaakt voor restauratie, daarom waren er al veel voorwerpen uit de kapel naar de opslag gebracht. De gids ging tot in detail op de zaken in.

tekst

LET OP

Deze lezing vindt plaats in De Gelderlandfabriek en NIET in Theater De Fransche School in verband met de verbouwing aldaar. De Gelderlandfabriek ligt naast het station, Stationsweg 7.

NSSC staat voor het Nederlands Schriftelijk Studiecentrum. De tweede Voetnoot van 2019 gaat over dit icoon van naoorlogs afstandsonderwijs. Het instituut heeft grote impact gehad in Culemborg en veel Culemborgers hebben er levendige herinneringen aan.

tekst

PROGRAMMA GEWIJZIGD op 12 mei

Zoals overal sterft men ook in Oudenbosch. Zo is er op 18 mei een uitvaart in de Basiliek waar wij op bezoek zouden gaan.Die is daarom niet toegankelijk voor ons van 10:30 tot 12:30.

Als alternatief bezoeken wij van 11:15 tot 12:25 met gids het Instituut Saint Louis met de Kapel met koepel. Van 12:30 tot 13:00 uur kunnen wij alsnog in de basiliek terecht voor een korte bezichtiging. Om 13:00 uur vertrekken wij naar restaurant Bellevue in Willemstad voor de lunch en tijdens de lunch krijgen wij van 14:30 tot 15:00 uur een inleiding op de geschiedenis van WIllemstad.

Deze reis voert ons van het indrukwekkende Oudenbosch naar de bijna intact gebleven vestingstad Willemstad. Een zoals altijd prima voorbereide en verzorgde excursie. Meld u aan vóór 5 mei want vol is vol!

stadEr zijn uit deze periode bijzondere verzamelingen kaarten en plattegronden overgebleven. Soms met een militair doel, maar ook steden lieten indrukwekkende plattegronden en stadsgezichten vervaardigen om macht en rijkdom te illustreren. Dit soort kaarten en stedenatlassen als die van Blaeu komen aan de orde in de beeldende lezing van Peter van der Krogt.

Theater De Fransche School

Aanvang: 20.00 uur, zaal open:19.30 uur

De toegang is gratis.

tekst

Voet werkt regelmatig samen met andere organisaties, zoals het Regionaal Archief Rivierenland (RAR).  In dit artikel leest u nieuws van deze organisatie over:

  • Raadpleegbaarheid bevolkingsregisters in verband met AVG (‘privacywet’)
  • Kadaster Archiefviewer op de studiezaalcomputer
  • Gedigitaliseerde charters in landelijke charterbank

tekst

De stichting Museum Jan van Riebeeckhuis organiseert op deze vrijdag een bijzondere middag die in het teken staat van de geboortedag van Jan van Riebeeck. De bekende historicus en televisiemaker Hans Goedkoop zal een lezing houden, er wordt een toneelstuk opgevoerd en er is een zaaldiscussie over de betekenis van Van Riebeeck.

tekst

De excursie groep bestaat nu uit twee leden: nieuwkomer Leo van der Kooij en Louis Raetsen.

Toine van der Laar heeft de groep verlaten. Voor zijn onmisbare bijdrage gedurende meer dan 10 jaar danken we hem hartelijk. Zijn inzet bij het voorbereiden en regelen van de excursies en zijn inleidende toespraken in de bus zullen we node missen. De leegte die Toine achterlaat willen we graag opvullen.

tekst

Een APK-beurt betekent meestal: even wachten en koffiedrinken. Bij Garage Visscher in Culemborg is dat nooit een probleem, met die prettige klantenruimte en lekkere koffie. En nu, daar bleek laatst iets aan veranderd te zijn: er waren bij de goed voorziene leestafels twee boekenkasten geplaatst, helemaal voor de klanten.

tsngo

In deze indrukwekkende documentaire laat Peter Jackson (regisseur van o.a. Lord of The Rings) op een bijzondere manier het leven aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog zien. Oude beelden uit archieven zijn daarvoor digitaal bewerkt en ingekleurd.

tekst

De interessante expositie, die in het Elisabeth Weeshuis Museum de afgelopen  drie maanden te zien was, wordt zondag 31 maart dan op een bijzondere wijze afgesloten.

De expositie toont enkele topstukken. Wat dacht u van de originele oorkonde met de Stadsrechten uit 1318 of de Genealogie van de heren en graven van Culemborg. Ook het opsporingsaffiche in verband met de dubbele moord in 1923 in Culemborg is te zien. Het zijn archiefstukken die u eigenlijk nooit te zien zult krijgen, omdat ze te kwetsbaar zijn en daarom goed opgeborgen moeten worden.

tekst

Zaterdag 23 maart, 14:00 uur: Excursie Buurmalsen

De kerk van Buurmalsen is bijzonder oud, al aan het einde van de 10e eeuw stond er een gebouw. Uit die tijd zijn er twee sarcofagen te zien.

Maar deze kerk is wereldberoemd om het feit dat de kerk is gewijd aan de apostel Jacobus. Een groot aantal fresco’s getuigen hiervan en die fresco’s zijn bijzonder gaaf.

Degene die vanwege gepleegde misdaden op bedevaart gingen naar Santiago de Compostella moesten langs Buurmalsen. Daarna moesten ze nog ongeveer 1700 km lopen!

tekstIn het afgelopen jaar hebben we met 8-10 mensen het boek van onze naamgever gelezen. Dat is goed bevallen. Voor het voorjaar 2019 hebben we een meer eigentijds boek op het oog dat gratis te downloaden is: Geschiedenis van Culemborg door J.D.J. Kalkhoven, uitgegeven door de firma Van Dam & Van der Marck te Culemborg in 1890.

Hieronder de video gemaakt door Martin IJzerman.

 

logo dun transparant

Download dit Jaarverslag als een PDF bestand

JAARVERSLAG 2018

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers is het mogelijk dat het Genootschap datgene doet wat het de laatste jaren altijd al heeft gedaan en dat is niet weinig! De kosten worden daardoor beperkt gehouden en het resultaat zo hoog mogelijk. De  € 17,50 contributie per jaar is een kleinigheid als je bedenkt wat daar allemaal tegenover staat.

logo dun

Download deze agenda als een PDF bestand

Het bestuur van Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden nodigt u uit voor het bijwonen van jaarlijkse ledenvergadering. Deze vergadering vindt plaats op dinsdag 12 maart 2019 in de Fransche School, Lange Havendijk 1, Culemborg. Aanvang half acht. Zaal open: zeven uur.

AGENDA

logo dun

Download dit verslag als een PDF bestand

VERSLAG LEDENVERGADERING VAN DINSDAG 27 MAART 2018

rolly

De Algemene Ledenvergadering begint om 19:30 (zaal open 19:00 uur)

Klik hier voor de Agenda

Klik hier voor het verslag van de vorige vergadering

Klik hier voor het jaarverslag 2018

Download hier het Financieel Jaarverslag 2018

Download hier de Begroting 2019

Om ongeveer 20.30 uur zal drs K.C. Tammes vertellen over Louis Rudolph Jules ‘Rolly’ ridder van Rappard (1906-1994). Ridder van Rappart vocht tegen alles wat vies en voos was, en verloor met verve. Klaas Tammes (zelf burgemeester geweest van Lienden en Buren) schreef een biografie over ‘de meest spraakmakende burgemeester die ons land ooit heeft gehad’.

Als u in de nieuwsbrief van 19 februari klikt op het e-mailadres om u aan te melden voor de cursus Genealogisch Onderzoek verschijnt er een concept e-mail. Daarin is een verkeerd e-mailadres geprogrammeerd. Het juiste e-mailadres is:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U dient het in de adresregel van de e-mail te corrigeren, anders krijgt u de e-mail onbestelbaar retour. U kunt ook op bovenstaande link klikken voor hetzelfde resultaat.

de heilige emerentiana Op 23 januari is het ieder jaar weer Sint Emerentiana. Dat wordt voor zover wij weten nergens gevierd en dat is, speciaal in de stad Culemborg, zeer onterecht.

Uittreksel uit het boek van Ds A.W.K. Voet van Oudheusden, waar het belang van Sint Emerentiana nog eens wordt onderstreept.

****************

Ao. 1428. den 23. Febr. is Culenburg byna in den nagt overrompelt, dog wonderlyk verlost van moord, brand en plondering, 't welk toeging alsvolgt.

Rudolf van Diepholt, wien dit godloos stuk, om Bisschop Sweder te vergeeven, mislukt was, zogt op eene andere wyze zich te wreeken, de Stad te overrompelen, en den Bisschop in zyne handen te krygen. Hy zend Jan van Bueren Proost van Aken en St. Marie t' Utrecht (en volgens Sweder Origines) ook den Heer van Bueren, midsgaders veele van de Hoeksche Partye en veel krygsvolk omtrent zamen vyftien hondert mannen sterk, welke des nagts aen de Oostzyde van de Stad, daer het School doe was en nog is, een brugge over de graft wierpen en de Stads muer beklommen: De Proost quam met 40 man binnen: Tot een Teken voor de geene, die nog buiten waren, staeken zy de Trompet: De Borgers onraet verneemende quamen voor den dag, terwyl de Vyanden, die binnen waren, naer de Poort Spoeden om die te openen voor degeene, die buiten waren, onderwege vier ongewapende Borgers dood slaende.

mata hariDe Nederlandse Mata Hari, als Griet Zelle op 7 augustus 1876 in Leeuwarden geboren, werd op 15 oktober 1917 in Vincennes (Frankrijk) door een vuurpeloton doodgeschoten.

tekst

Martin IJzerman, De reformatie in de graafschappen Buren en Culemborg

De reformatie? Wat valt daar nog over te vertellen na alle aandacht bij de herdenkingen in de afgelopen tijd? De meesten van ons kennen de geschiedenis wel van Luther en Calvijn, en ook van de gevolgen: Alva, Willem van Oranje, Twaalfjarig Bestand, Tachtigjarige Oorlog, enzovoorts. Maar hoe ging dat in de graafschappen Buren en Culemborg? Dat waren immers zelfstandige gebieden.

omslagJanuari 2019: de ‘stadsgids’ van de gemeente Culemborg valt op de deurmat. Voet zou Voet niet zijn als we u niet zouden laten zien hoe zo’n naslagwerk er anno 1948 uitzag. Klik hier voor dit interessante en leerzame document. Wie vindt een bedrijf of instelling die in 2019 nog bestaat en actief is?

Logo Culemborg 700 a

Neem ook in dit bijzondere jaar waarin we 700 jaar stadsrechten vieren, uw agenda ter hand en noteer de volgende dagen. Meer informatie over lezingen en excursies volgt zodra die beschikbaar is.

Subcategorieën

De boekenlijst met alle boeken die wij in de bibliotheek van Voet ter beschikking hebben voor onze leden. Met de zoekfunctie van uw browser (Cntrl-f) kunt u de inhoud doorzoeken.

fransche school theater de fransche school De lezingen van Voet worden gehouden in Theater De Fransche School, Havendijk 1. Ze beginnen om 20:00 uur, om ongeveer 21:00 uur is er een koffie- en theepauze en de lezingen worden afgesloten rond 22:30. De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Alles tenzij anders aangegeven in de beschrijving van de lezing.

Wat deed Voet nog meer.

De agenda voor de jaarvergadering en, indien in het verleden, het jaarverslag erbij.

De agenda voor de komende tijd ziet u als u op het menu-onderdeel "activiteiten" klikt, alle activiteiten staan daar in chronologische volgorde. Wilt u specifiek iets weten over bijvoorbeeld Lezingen, klik dan op "Activiteiten" en "Lezingen". Resultaat: alle lezingen op chronologische volgorde.

Elk jaar organiseren wij 2 middag-excursies en 1 dag-excursie. De excursies worden georganiseerd door de Werkgroep Excursies. Heeft u een suggestie voor een bestemming, stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Elke tweede zaterdag van september is het Monumentendag. Culemborg pakt altijd groots uit met mooie muziek, wervelende dansgroepen, oude ambachten, interessante marktkramen en, uiteraard, prachtige monumenten.
Verslagen van bezoeken namens Voet aan andere steden en verslagen van bezoeken uit andere steden aan Culemborg. Het eventuele verslag van een excursie vindt u bij de aankondiging van die excursie.