Dagboek uit 1885 van Betje Boerhave
In het centrum van Utrecht, aan het Hoogt 7, vindt u het Museum voor het kruideniersbedrijf. Het is een kleine ruimte, ingericht als kruidenierswinkel uit ongeveer 1850. U kunt er ulevellen kopen en andere ouderwetse snoepjes en koekjes.
Stoombootverbindingen
In 1926 schreef Herman de Man (1896-1946) over de afvaart van de stoomboot uit Culemborg:
"Dan zet, met weinig drukte, in Kuilenburg de vroege boot af. De weemoedsroep der stoomfluit, dan een korte ranke signaaltjing... en de ruischende raderen zetten aan, statig glijdt de zwart-wit-gele Reederijboot de rivier af. De groote dagreis is ingezet op de simpele wijs, waaraan de daden van de schippers zijn te kennen."
Meer? Donderdag 14 december, 20:00 in de Evangelisch Lutherse kerk aan de Achterweg 2.
Fruitig geflip(t) in de Plantage
22 augustus 2010 was het weer zover. In de muziektent is om de week iets te doen, deze keer het het koor Fruitig geflip(t) uit Tiel en volkszanger Mark uit Culemborg. Van Fruitig geflip(t) hebben wij een film kunnen maken.
Gispen in 'Het uur van de wolf'

In maart 2008 werd er in 'Het uur van de wolf' een documentaire uitgezonden over W.H. Gispen - ontwerper en ondernemer. Wij hebben enige tijd moeite gedaan om die uitzending op onze website te mogen zetten maar kregen geen antwoord op onze verzoeken daaromtrent. De uitzending was ook niet beschikbaar op 'Uitzending gemist', de website van de publieke omroep waarop allerlei uitzendingen worden bewaard en beschikbaar zijn.
En plotseling is dat veranderd, nu hebben wij die uitzending wel gevonden. Toegegeven, hij duurt haast een uur, dus het is niets om even te bekijken, maar hij is wel zeer de moeite waard.
Klik hier voor de uitzending van de documentaire over Gispen.
Bouwstijlen in Culemborg
Een korte geschiedenis van Culemborg
Bjorn de LeeuwCulemborg is ontstaan als nederzetting bij het versterkte huis van heer Jan van Bosinchem (Beusichem) die het stuk land aldaar, aan de zuidoever van de Lek, verkreeg in 1281 bij een ruil met de proost van Utrecht.
Toen Culemborg nog een vrijstad was.
Het ING, Instituut Nederlandse Geschiedenis, is bezig allerlei historische documenten te digitaliseren om ze toegankelijk te maken voor grote groepen mensen. Ze hebben al de Resolutiën van de Staten Generaal digitaal openbaar gemaakt
Opgravingen aan de Prijsseweg
Culemborg -Goilberdingen, opgravingen aan de Prijsseweg.
Gewoon, in een weiland aan de Prijsseweg, waar honderden mensen dagelijks voorbijkomen, is er ineens een gat in de grond. En niet zomaar een gat, nee, twee keurige rechthoekige kuilen met een opvallend vlakke bodem. Schatting: nog geen meter diep. Dat is niet zomaar een gat, dat is een opgraving. Kijk maar hoe nauwkeurig er wordt gegraven, laagje voor laagje wordt van de bodem afgeschraapt
Station Stad
Station Stad van de Tiel-Buren-Culemborg stoomtramlijn was op de hoek van de Kattenstraat en de Achterstraat, waar nu het kantoor is gevestigd van Theater De Fransche School.
Straatnamen in Molenzicht
Op 12 september 2009 was het Open Monumenten dag, en dan zijn alle monumenten in Culemborg geopend voor het publiek. Een van die monumenten is de molen Johanna, een zogenaamde Grondzeiler.
Keramiek van de sigarenfabriek.
Het serendipisme grijpt om zich heen. Nog even uitleggen: serendipiteit is als je iets waardevols vindt waarnaar je niet hebt gezocht. De eerste serendipist die wij signaleerden was Jan van der Linde,
Mariakroon kookboek voor smulpapen.
U kent Johannes van Dam? Hij schrijft in Het Parool over koken, restaurants en vrijwel alle onderwerpen die met eten te maken hebben. Hij heeft ook een heel dik boek geschreven over eten: DeDikkeVanDam, van aardappel tot zwezerik.
Film: RK Mis gaat uit, Culemborg vóór 13 aug. 1931

Wij kregen een film in ons bezit die wel heel erg oud is, het filmmateriaal kon niet gebruikt worden in een moderne 35mm projector, het zou onmiddellijk verbranden.
Met behulp van het Filmmuseum in Amsterdam hebben wij de film laten digitaliseren en restaureren, hij ziet er weer heel redelijk uit.
Leenkamer Culemborg
Op de laatste bestuursvergadering van Voet kwam een boek van de heer dr J.C. Kort ter sprake over de lenen van de hofstede Culemborg in de periode van 1251 tot en met 1648. Vraag was of het boek moest worden uitgegeven of niet.
Niet dus, want zo'n lijst met lenen is in feite onleesbaar.
Verloren koperen grafplaten
Oorspronkelijke titel: De verloren gegane koperen grafplaten voor Jasper van Culenborg en Johanna van Bourgondië en voor het hart van Antonis van Lalaing in de St. Barbarakerk te Culemborg.
Wat doet en deed Voet in 1993
Voorjaarsprogramma
Voet organiseerde van 23 t/m 25 oktober een driedaagse busreis naar Waldeck, een voormalig Duits vorstendom, wiens Graven tussen 1639 en 1692 ook graven van Culemborg waren.
Even voorstellen, het genootschap "A.W.K. Voet van Oudheusden"
Voor wie in Culemborg woont en belangstelling heeft voor haar geschiedenis, zal 'Voet van Oudheusden' geen onbekende klank zijn.
Van een bezoek aan Hoogstraten
Adriaen Symonz. Rottermont
In de verzameling van de Oudheidkamer voor Culemborg en Omgeving evenals in het Koninklijk Penningkabinet en andere collecties, bevindt zich een ovale, zilveren penning met het portret en het wapen van een graaf van Culemborg
Jan Adriaensz. Leechwater
Het kerkhof van Paveie - 1951
Achter in het Culemborgse veld, in het laag gelegen polderblok De Lange Avantuur, verheft zich met een flauwe glooiing een klein heuveltje in het terrein.
Subcategorieën
Culemborgse geschiedenis
Culemborgse personen
Gebouwen en monumenten
Geschiedenis divers
Algemene geschiedenis